Denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

Publicerad 30 apr 2015

Vässa din ränteportfölj med europeiska företagsobligationer

I en tid när korträntefonder knappt ger någon avkastning alls väljer allt fler att inkludera företagsobligationer, som har en högre avkastningspotential, i sin ränteportfölj. Danske Invests fond Global Corporate Bonds är en prisbelönt produkt inom detta segment som ger tillgång till europeiska obligationer av hög kvalitet och den har fyra stjärnor i betyg hos Morningstar.

De senaste åren har de globala räntenivåerna sjunkit allt lägre, och idag befinner de sig på historiska bottennivåer. Det har skapat ett stort intresse för alternativ eller komplement till traditionella korträntefonder som knappt ger någon avkastning idag. Fonder som investerar i företagsobligationer med hög kvalitet tillhör de mest populära då de kombinerar den högre avkastningspotentialen hos företagsobligationer med en fördelaktigare riskprofil. Ett exempel på denna typ av fond är Danske Invest Global Corporate Bonds som erbjuder internationell exponering med betoning på Europa och har fyra stjärnor i betyg av Morningstar.


Enligt fondens förvaltare Andreas Dankel finns det ett flertal faktorer som talar för investeringar i just europeiska bolag för tillfället.


– Den Europeiska centralbanken ECB har kommit igång med sina obligationsköp vilket fortsätter att pressa ned räntorna till fördel för de europeiska företagen. Dessutom har den fallande växelkursen för euron gentemot dollarn och det låga oljepriset stärkt marginalerna och konkurrenskraften hos de exporterande bolagen. Det gör att det ser riktigt förnuftigt ut för de europeiska bolagen nu när regionens ekonomiska tillväxt har börjat komma igång, säger Andreas Dankel.


Starka europeiska bolag innebär att fonden kan välja mellan ett stort urval av intressanta obligationer samtidigt som kreditrisken kan hållas låg. Andreas Dankel och hans team går ända ned på obligationsnivå när de väljer sina investeringar för att maximera den riskjusterade avkastningen och behöver inte begränsa sig till någon särskild fördelning mellan olika sektorer.


Förvaltning för både institutioner och privatpersoner

Professionella institutionella investerare brukar ofta ligga steget före privatpersoner när det gäller att ta till sig nya investeringsformer, och företagsobligationer är inget undantag. Därför kan det vara tryggt att veta att fonden Global Corporate Bonds förvaltas på exakt samma sätt som Danske Invests institutionella erbjudanden.


– Vår förvaltning inom företagsobligationer har en stark historik och vi har sett ett mycket stort inflöde till våra produkter under de senaste åren. Att vi erbjuder samma förvaltning till såväl stora institutioner som privatpersoner är något av en kvalitetsstämpel och gör det möjligt att dra nytta av vår erfarenhet och kunskap oavsett vem du är, säger Andreas Dankel.


Fortsatt lågränteklimat att vänta

Den kraftiga pressen nedåt för räntenivåerna gör att Andreas Dankel inte tror på några större räntefall under det kommande året, men samtidigt förväntar han sig fortsatt låga räntor under överskådlig tid vilket innebär ett relativt stabilt klimat för fonden att agera i.


– Dagens lågränteklimat gör det utmanande för ränteförvaltare att leverera lika hög avkastning som under de senaste åren. Det gör det viktigt att vara realistisk som investerare och väga olika erbjudanden emot varandra snarare än att titta på historiska resultat. Jag tror inte att vi kommer att lyckas nå förra årets avkastning om uppemot 10 procent, men samtidigt är jag övertygad om att vi har ett konkurrenskraftigt erbjudande inom vårt tillgångsslag.


Att fonden Global Corporate Bonds står sig väl i konkurrensen tycker även fondmarknaden.se som utnämnde fonden till bästa räntefond 2014 oavsett underkategori. Det finns med andra ord goda skäl att titta närmare på denna produkt för de som vill inkludera företagsobligationer i sitt räntesparande framöver.


Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. 


Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.

Prenumerera på Investerarbrevet:

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting.  Läs om hur Laika Consulting behandlar  personuppgifter här!

Fyll i din e-post nedan

”Vi är överlägsna konkurrenterna”

Efterfrågad produkt på väg mot marknaden. Det svenska teknikbolaget Flexiwaggon står nu inför det verkliga genombrottet med sin smarta och på många sätt unika järnvägsvagn. Flera internationella samarbeten är etablerade och när den första vagnen snart är klar går försäljningsarbetet in i en mycket intensiv fas. – Vi är överlägsna konkurrenterna, säger Flexiwaggons vd.
MEDVERKA - Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta katarina.stenborg@laika.se

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: info@laika.se

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.