Publicerad 9 nov 2016

”USA-valet en déjà vu på Brexit”

Trump tog hem segern
Enorma skattesänkningar, utvisning av hundratusentals immigranter och strafftullar mot Kina. Donald Trump har fört en hård retorik under valet. Kapitalförvaltaren Schroders chefsekonom Keith Wade analyserar hur makroekonomin kan påverkas med Trump vid rodret.

– För oss här i Storbritannien är valresultatet lite av en déjà vu, säger Keith Wade, chefsekonom hos kapitalförvaltaren Schroders, och syftar på att britterna röstade för brexit i somras. 
Att redan i dag sia om hur makroekonomin kommer att påverkas med Donald Trump som president är svårt, enligt Keith Wade som utgår från vad Trump tidigare har sagt. Keith Wade lyfter fram tre områden: Handel, skatter och immigration. 
När det gäller just handeln har USA:s president stor makt. Inom vissa ramar kan han på egen hand införa handelshinder, till exempelvis strafftullar.
– Vi tror att tariffer införs mot Kina och Mexiko. Men det kan även bli aktuellt gällande Indien och Sydkorea, säger Keith Wade. 
Om strafftullarna blir måttliga kan det handla om 10-15 procent. Om de blir en mer aggressiv höjning kan tullarna höjas till 30-40 procent, berättar Keith Wade. Priserna på importerade varor kommer därmed att öka, vilket är inflationsdrivande. 
Däremot tror Keith Wade att Trump kommer att vara betydligt försiktigare med att införa nya handelsbarriärer mot Europa och EU. 
– Snarare kan det här öppna upp för bilaterala handelsavtal mellan USA och EU, säger han. 

Enorma skattesänkningar
Inför valet har Donald Trump utlovat enorma skattesänkningar. Dessa ska finansieras med lägre utgifter. Samtidigt har han utlovar stora investeringar i infrastruktur. Därmed finns en betydande risk att såväl budgetunderskott som statsskuld ökar. 
– Men det är viktigt att påpeka att på skatteområdet kan kongressen sätta käppar i hjulet för presidenten, säger Keith Wade. 
Arbetsmarknaden kommer att påverkas om Donald Trumps förslag om att utvisa hundratusentals immigranter per år blir ett faktum. Ett lägre utbud av arbetskraft banar väg för högre löner. 
– Det är precis det som Donald Trump vill åstadkomma, berättar Keith Wade. 
Med stigande löner och stimulanser kommer troligen inflationen – och därmed även räntan – att stiga. Keith Wade är dock osäker på om amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att höja räntan, och i så fall med hur mycket. 
– Federal Reserve, liksom många andra centralbanker, kommer nog att avvakta för att se hur tillväxten utvecklas. En lägre tillväxt kan göra bankerna mindre benägna att höja räntorna trots högre inflationssiffror, säger Keith Wade, som ändå håller en amerikansk räntehöjning i december som trolig.
Keith Wade tar också upp det faktum att Donald Trump varit kritisk till Janet Yellen som är chef för den amerikanska centralbanken . 
– Det är osäkert om Yellen kommer att sitta kvar, säger han. 
Läs mer om det amerikanska presidentvalet här.