Denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

Jesper Strandberg, grundare av Kaptena.

Publicerad 1 sep 2017

Unik kapitalförsäkring för onoterade bolag

En efterlängtad lösning för onoterat I det tysta har Kaptena sedan 2014 utvecklat en kapitalförsäkring för onoterade aktier. Det innebär att det nu finns möjlighet att äga onoterade aktier i en miljö fri från kapitalvinstskatt.

Att äga sina aktier på ett investeringssparkonto, ISK, har sedan lansering av kontotypen varit det givna valet för många investerare. Hittills har dock kontoformen enbart fungerat för noterade värdepapper. Men sedan 2014 går det även att äga onoterade aktier i en liknande skattemiljö. Det är bolaget Kaptena som i samarbete med Danicas Pension hittat lösningen i form av en kapitalförsäkring som många entreprenörer, företagare och investerare efterlyst.

– Efterfrågan från investerare att äga aktier i en ISK är mycket stor. Mina tankar gick tidigt till varför det bara gällde noterade aktier. Efter en tids utredningsarbete gick det upp för att möjligheten att äga onoterat i en liknande schablonbeskattad miljö var möjlig, säger Kaptenas VD och grundare Jesper Strandberg.

Omfattande regelverk
Han menar att möjligheten egentligen alltid funnits för kapitalförsäkringar, men inte för ISK där lagen ser något annorlunda ut. Det finns ett omfattande regelverk som styr dessa produkter, men inget i dem som hindrar just onoterade bolag. I grund och botten har det varit försäkringsbolagen själva som inte anpassat sina produkter för ändamålen. Förmodligen för att de inte sett mervärdet eller lönsamheten i det, menar Strandberg.

– En viktig parameter för att äga värdepapper i en miljö fri från kapitalvinstskatt är att tillgångarna går att värdera, då det är just värdet som ligger till grund för beskattningen. En tillgång som inte går att värdera har därför inte kunna förvaras i en schablonbeskattad miljö.

Värderingsmodell är nyckeln
Kaptena har därför tagit fram värderingsprinciper och värderingsmodeller för onoterade tillgångar. Med detta på plats skapade Kaptena tillsammans med Danica pension under 20014 den första svenska kapitalförsäkringen som är öppen för onoterade aktier. Det gäller dock inte alla onoterade aktier och värdepapper. En förutsättning är att de är okvalificerade. Kaptenas försäkring accepterar inte kvalificerade aktier.

Med okvalificerade aktier menas att utdelningar och vinster kapitalvinstbeskattas på vanligt sätt med 30 procent. Kvalificerade aktier omfattas av fåmansbolagsreglerna, eller 3:12-reglerna som de också kallas. Ägarformen riktar sig bara till ägarna av okvalificerade aktier.

Stort intresse
Kaptena har hittills verkat lite i det tysta, men har nu ambitionen att växla upp verksamheten och intresset är stort.

– Hittills är värdet av de tillgångar som passerat vår försäkring 2,2 miljarder kronor. Vi jobbar tillsammans med Danica, vilket innebär att de depåinstitut som hanterar Danicas kapitalförsäkringar har möjlighet att erbjuda detta. I dag finns det åtta depåinstitut som erbjuder den möjligheten, säger Jesper Strandberg. 

Kaptenas och Danicas kapitalförsäkring är svensk och lyder under Finansinspektionens tillsyn. I kapitalförsäkringen är vinster, utdelningar och ränteintäkter skattefria. Däremot betalas istället en avkastningsskatt, som för innevarande år är knappt 0,4%. Priset för försäkringen tillkommer med cirka 1 procent per år, dock lägst 9 000 kr. Minigränsen är satt på grund av de kostnader som värderingen av de onoterade tillgångarna för med sig. Är det flera som har samma värdepapper sjunker den kostnaden.

Vill du läsa mer om kapitalförsäkringen klickar du här!

Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.

Prenumerera på Investerarbrevet:

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting.  Läs om hur Laika Consulting behandlar  personuppgifter här!

Fyll i din e-post nedan

MEDVERKA - Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta kaarlo.airaxin@laika.se

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: info@laika.se

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.