Denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

Publicerad 1 apr 2015

Trafikljusrapport: Se upp för rött ljus!

Rött, gult eller grönt ljus. Enklare kan det knappast bli. Kanske är det förklaringen till att Söderberg & Partners Trafikljusrapport har fått ett sådant genomslag. Rapporten släpptes i mars.

– Vi vill göra det så enkelt som möjligt för alla sparare att hitta rätt bland alla placeringsalternativ. Tyvärr finns det fortfarande många produkter ute på marknaden som borde förpassas till papperskorgen, berättar Walter Nuñez, produktanalyschef på Söderberg & Partners, och fortsätter:


– Genom Trafikljusrapporten hoppas vi att vi kan bidra till att spararna hittar rätt. Vi vill även sätta press på finansbranschens aktörer att förbättra sig, säger han. 


Även om Trafikljusrapporten är enkel att ta till sig, ligger ett minst sagt digert analysarbete bakom rapporten. Varje kvartal utvärderar Söderberg & Partners analytiker trafikljussystemet. Och en gång per år sammanfattas dessa analyser i Trafikljusrapporten som släpptes i början av mars. Rapporten finns digitalt på www.trafikljusrapport.se, klicka här för att läsa rapporten. 


Bästa aktörerna får pris

Trafikljusrapporten lyfter fram de bästa aktörerna inom varje kategori, som bästa fondbolag, livbolag och fondförsäkringsbolag. I år utsågs SPP till bästa fondförsäkringsbolag, Skandia Liv till bästa livförsäkringsbolag och Vontobel Asset Managent korades till årets fondbolag. Garantum vann priset för bästa aktör inom strukturerade produkter. 


Enligt Walter Nuñez är ett annat viktigt syfte med Trafikljusrapporten att utvärdera om Söderberg & Partners råd med grönt, gult respektive rött ljus har medfört att spararna har fått bättre avkastning. Helt enkelt att utvärdera sina egna råd. 


– Det känns bra att utifrån fakta kunna konstatera att alla som har följt våra rekommendationer också har fått bättre avkastning. Röda och gula produkter och bolag har presterat sämre än våra gröna rekommendationer, säger Walter Nuñez. 


Trender på marknaden

Vissa livförsäkringsbolag har suttit i en rävsax. Fallande aktiemarknader i kombination med fallande räntor medförde att livbolagens tillgångar minskade i värde samtidigt som skulderna ökade eftersom räntan föll. Men Finansinspektionen satte stopp för denna dödsspiral genom att sätta ett golv för hur låg den långsiktiga räntan kan vara i värderingen av livbolagens skulder. 


– De senaste åren har livbolagen haft en mycket bra utveckling som drivits av stigande aktiemarknader och fallande räntor. Nu är återbäringarna rekordhöga, men fortfarande finns livbolag som vi ger rött ljus, säger Walter Nuñez. 


Bland fondförsäkringsbolagen är trenden tydlig. De bolag som erbjuder många fonder har ökat antalet fonder. Samtidigt har bolagen som arbetar med att erbjuda ett begränsat utbud blivit ännu mer selektiva. 


– För spararna har det blivit ännu viktigare att hitta det bolag som passar ens preferenser, säger Walter Nuñez. 


Trafikljusrapporten delar upp analysen i tre delar: Fondselektering, fondutbud och kostnad. Det innebär till exempel att sparare som vill ha billiga fonder ska titta i en kategori, medan de som vil ha kvalitetsfonder ska leta i den kategorin. Nordnet, Avanza, SPP och AMF har låga avgifter. Handelsbanken, AMF och SPP erbjuder god fondselektering, klicka här.


Rekordår för fondmarknaden, men se upp

Fondmarknaden hade ett rekordår 2014 med det högsta nettosparandet någonsin. Pengarna placerades främst i bland- och obligationsfonder. Enligt Walter Nuñez beror det på att spararna har blivit mer riskmedvetna, vilket han ser som positivt. Men Walter Nunez höjer ett varningen finger. Räntorna är extremt låga och på sikt kommer de att vända upp. 


– Hur mycket lägre kan räntorna egentligen falla? När de vänder upp kan det resultera i negativ avkastning i långa obligationsfonder, vilket sparare bör vara medvetna om, säger han. 


Trafikljusrapporten analyserar även de globala aktiemarknaderna. Europa utsågs till årets aktiemarknad 2015, bland annat som en följd av ECB:s expansiva penningpolitik. 


– Det kraftiga tillgångsköpsprogrammet bör gynna aktieplaceringar. Vi förväntar oss även en gynnsam vinstutveckling för börsbolagen tack vare en svagare valuta och god draghjälp från den amerikanska ekonomin, säger Walter Nuñez.


  • Fakta: Grönt, gult eller rött? 

  • Gröna produkter innebär att Söderberg & Partners rekommenderar dessa produkter. Betyget innebär en kvalitetsstämpel och att produktens kostnader är rimliga.

  • Gula produkter är medelmåttiga, men kan vara intressanta för sparare med speciella önskemål.

  • Röda produkter har omotiverat höga kostnader eller andra egenskaper som gör att vi avråder från investering.
  • www.trafikljusrapport.seDenna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.

Prenumerera på Investerarbrevet:

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting.  Läs om hur Laika Consulting behandlar  personuppgifter här!

Fyll i din e-post nedan

MEDVERKA - Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta katarina.stenborg@laika.se

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: info@laika.se

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.