Denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

Allianz US Small Cap Equity har slagit index med i snitt fyra procent under de senaste 30 åren.

Publicerad 1 okt 2014

Småbolagsfonden som konsekvent slagit index

Allianz US Small Cap Equity har sedan starten för 30 år sedan lyckats slå sitt jämförelseindex med i snitt fyra procent per år. Steve Lyford berättar om förvaltarstrategin samt marknaden i USA som fortsätter att gynna småbolagen.

– Amerikanska småbolag fortsätter att dra fördel av den uppåtgående marknaden. Även om marknaden talar för aktier just nu, är det alltid vår företagsanalys som lägger grunden för avkastningen. Vi utgår alltid från bolagsspecifika egenskaper och är framförallt intresserade av det som orsakar förändringen i tillväxten, säger Steve Lyford.

 

Steve Lyford är en av fem förvaltare i det erfarna förvaltarteamet bakom småbolagsfonden Allianz US Small Cap Equity. Fonden startades i USA 1984 och har kontinuerligt levererat överavkastning till investerare. Den rullande avkastningen mäts varje kvartal och under de senaste fem åren har fonden slagit sitt jämförelseindex* i över 90 procent av fallen. 


Bakgrunden till framgångarna är enligt Steve Lyford en diciplinerad strategi där förvaltarna söker efter undervärderade bolag som genomgår en hållbar förändring:


– Till skillnad från många andra tillväxtförvaltare så är vi inte särskilt intresserade av den absoluta tillväxten. Det innebär att vi saknar restriktioner kring hur hög den befintliga tillväxten måste vara för att en investering ska bli aktuell. Vi vill istället veta mer om bakgrunden till tillväxten samt dess möjligheter att accelerera, förklarar Steve Lyford.


Förvaltning av mikrobolag möjliggör tidig analys

Förvaltarteamet sitter i San Diego och har tillgång till hela Allianz globala plattform och investeringsanalys. Tillsammans ansvarar de även för förvaltningen av Allianz Micro Cap-fonder vilket ger dem möjlighet att upptäcka intressanta bolag i tidiga skeden.


– Vi är ett sammansvetsat team som samtliga har arbetat minst tio år med förvaltning av småbolag. Flera av oss över tjugo år. Det innebär att vi kunnat följa många av bolagen under åren. Förvaltningen av mikrobolagsfonderna ger oss också ett stort försprång. Ofta börjar vi titta på företagen redan när deras marknadsvärde ligger på 15 miljoner dollar, säger Steve Lyford.

 

Omsättningen i portföljen ligger på mellan femtio till åttio procent per år, och att förvaltarna använder en aktiv strategi råder det ingen vekan om. Fondens aktiva andel "Active Share" uppgår till 85 procent och förvaltarna talar i princip aldrig i termer av undervikt eller övervikt i förhållande till jämförelseindex.


– Vi har inga riktlinjer kring sektorer utan låter analysen av varje aktie vara avgörande. Så länge det finns en positiv förändring inom företaget samt en förmåga att skapa vinster över tiden spelar branschen mindre roll. Bolagen ska däremot visa hållbarhet genom exempelvis starka ledningar, goda balansräkningar och dominanta marknadsandelar, säger Steve Lyford.

Uppgången i USA väntas fortsätta
När det gäller den amerikanska marknaden har förvaltarteamet en positiv syn på utvecklingen. Steve Lyford konstaterar att aktiemarknaden visat en återhämtning efter en tuff vinter i landet som ledde till ett svagt första kvartal. Han ser flera lovande signaler kring den amerikanska ekonomin och inte minst till följd av den pågående energi-renässansen:

– Utvinningen av skiffergas och olja väntas få enorma effekter för den amerikanska ekonomin. Utvecklingen inom oljeproduktionen går så fort att landet snart kommer ta över titeln från Saudiarabien som världens största oljeproducent. Inom de närmaste åren kommer USA också att vara en nettoexportör av olja. Det väntas leda till ett minskat handelsunderskott, en stärkt internationell position och en ökad sysselsättning.


Han tillägger också att utvinningen av skiffergas går i en rasande takt och att den har potential att skapa över fem miljoner nya industrijobb innan år 2020. Eagle Ford, som tillhör en av landets främsta producerande regioner av skiffergas, står redan för motsvarande fem procent av OPEC:s totala produktion.

– Utöver energirevolutionen så är vi också väldigt positiva kring utvecklingen inom bilindustrin. Genomsnittsåldern för en bil är idag hela elva år i USA. I sviterna av bostadskraschen och finanskrisen slutade folk helt enkelt att köpa bilar, och nu ser vi en stor uppdämd efterfrågan, säger Steve Lyford.


Ljusa framtidsutsikter

Steve Lyford är också positiv till småbolagens förmåga att historiskt överprestera i förhållande till stora bolag. Under de två senaste kvartalen har småbolagens vinster ökat med närmare femton procent, vilket kan jämföras med en knappt hälften så stor uppgång inom Large Cap. Indexet för stora bolag har trots det visat en uppgång på drygt tio procent mer än ett motsvarande index för små bolag. Det talar enligt Steve Lyford för att det finns mycket kvar att hämta för småbolagen.


– Det finns gott om attraktiva värderingar bland småbolagen och inför nästa år är den förväntade vinsttillväxten i fonden närmare tjugo procent. Det kan jämföras med sjutton procent för jämförelseindex. Samtidigt visar p/e-talen på en betydligt högre tillväxt i fonden. Vi betalar alltså en lägre multipel i förhållande till index  – och det är så vi skapar en konsekvent överavkastning, säger Steve Lyford.
 • Allianz US Small Cap Equity

 • Fondandelsklassens startdatum:
 • 2014-07-03
 • Förvaltare:
 • John McCraw, Robert Marren, Matt Axline, Steve Lyford, Blake Burdine
 • Förvaltningsavgift: 
 • 1,75 %
 • Minsta startinvestering:
 • 100 SEK
 • Minsta månadssparande:
 • 100 SEK
 • UCITS:
 • Ja

 • Köp på Avanza
 • Köp på Nordnet
 • Allianz Global Investors

  *Jämförelseindex Russell 3000 Growth
  * S&P 500 respektive S&P 600  2014-10-30 

  Riskinformation:
  Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.

Prenumerera på Investerarbrevet:

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting.  Läs om hur Laika Consulting behandlar  personuppgifter här!

Fyll i din e-post nedan

MEDVERKA - Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta katarina.stenborg@laika.se

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: info@laika.se

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.