Denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

Per Friman, marknadsdirektör och chef för affärsområdet Sparande & Pension på Movestic

Publicerad 31 okt 2012

Självklart gynnas pensionssparare av full flytträtt

Fri flytträtt av pensionssparande borde vara en självklarhet, förutsatt att kunden först fått seriös rådgivning och att flytten verkligen gynnar kunden. Det menar Movestic, som välkomnar förslaget till flytträtt.

Tidigare i höstas kom den statliga Livförsäkringsutredningen med sitt förslag till flytträtt för tjänstepensioner. Utredningen föreslår i korthet full flytträtt för för icke kollektivavtalade tjänstepensioner, för kollektivavtalade som ligger i fribrev (alltså där inga inbetalningar längre sker), för privata pensioner, men inte för premiebestämda kollektivavtalade tjänstepensioner där inbetalningar pågår. Inte heller förmånsbestämda tjänstepensioner ska få flyttas, menar utredningen.

Movestic har länge förespråkat en friare flytträtt för pensionsspararna och menar att friheten måste få gälla även för de premiebestämda kollektivavtalade tjänstepensionerna, eftersom risken där vilar på den enskilde. Här vill man alltså gå längre än vad utredningen föreslår.

– En stark och tydlig konkurrens anses alltid gynna kunderna i andra sammanhang, men när det handlar om pensioner verkar många som annars lovordar en fri marknad plötsligt byta fot, säger Per Friman, marknadsdirektör och chef för affärsområdet Sparande & Pension på Movestic.

Han menar att flera av de gamla försäkringsbolagen kastar sten i glashus när de ena dagen kritiserar arbetsmarknadens parter för att begränsa konkurrensen genom att begränsa antalet valbara pensionsförvaltare i de kollektivavtalade tjänstepensionerna. Medan de nästa dag själva vägrar öppna för konkurrens.

– Kritiken tappar all trovärdighet, säger Per Friman.

Men att vara för fri flytträtt är inte detsamma som att tycka att det ska råda vad Per Friman kallar ”Vilda Västern-stil” på pensionsmarknaden. Valfrihet är bra, men det gäller att hitta balansen mellan fri konkurrens och seriositet.

– Att byta förvaltare av sitt pensionssparande är ett mycket viktigare beslut än att till exempel byta telefonoperatör, säger han. Det är viktigt att kunden får tillgång till kunnig och seriös rådgivning, innan hon tar beslut om att eventuellt flytta sina pensionstillgångar.

Pensionssparande handlar om trygghet, betonar Per Friman. Först sedan man kommit fram till att en flytt verkligen skulle gynna kunden  ska en sådan ske.

 – Det är ganska få som har lust att sätta sig in i dessa frågor, därför är det så viktigt med rådgivning innan man gör något. Alla undersökningar visar att de flesta privatpersoner anser att pensionen är en mycket viktig fråga, ändå är få intresserade av att lära sig mer.

Movestic håller med utredaren om att förmånsbestämda tjänstepensioner inte bör omfattas av den fria flytträtten.

– Nej, där har ju den anställde fått ett löfte om en viss pension och har knappast intresse av att flytta från ett sådant löfte, säger Per Friman.

– Däremot tycker vi inte att det behöver vara någon skillnad mellan att få flytta en fondförsäkring och en traditionell försäkring. Det går att hantera om man vill, säger han.

Redan nu råder  tvingande flytträtt för privata och tjänstepensionsförsäkringar tecknade efter 2006. Även för försäkringar tecknade före 2006 finns det möjlighet att införa flytträtt, men här håller alltså de gamla försäkringsbolagen emot. Att  byta förvaltare av sin pension kan vara  en både lång och omständlig procedur.

En pensionsflytt kan ta mer än tre månader, under vilken varken förmedlare eller pensionssparare brukar höra ett ljud från bolaget man vill lämna. Både förmedlare och sparare lever i ovisshet om hur ärendet framskrider.

– När vi på Movestic får besked om att en sparare vill flytta sin pension till oss brukar vi höra av oss till förmedlaren under väntetiden, för att visa att ärendet inte är bortglömt trots att de inte hör något från det andra bolaget, säger han.

– Man kan kalla det ”inte-information”, eftersom vi egentligen bara säger ”ingenting nytt har hänt, men du är inte bortglömd”. Ungefär som ”du behåller din plats i kön”, när man väntar i telefonkö.

Movestic startade för tio år sedan som uppstickaren Moderna Försäkringar Liv inom Kinnevikkoncernen. Bolaget präglades av stark entreprenöranda och satte en ära i att utmana försäkringsjättarna.

Trots att bolaget sedan dess har vuxit rejält, bytt namn och numera ägs av det brittiska bolaget Chesnara plc, ser man sig fortfarande som något av en utmanare i den traditionstyngda försäkringsbranschen.

– Movestic har inga kopplingar till banker eller andra aktörer. Vi har varken egna försäljare eller något eget fondbolag att styra pengar till, utan har bara kundernas bästa för ögonen, säger Per Friman.

Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.

Prenumerera på Investerarbrevet:

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting.  Läs om hur Laika Consulting behandlar  personuppgifter här!

Fyll i din e-post nedan

”Vi är överlägsna konkurrenterna”

Efterfrågad produkt på väg mot marknaden. Det svenska teknikbolaget Flexiwaggon står nu inför det verkliga genombrottet med sin smarta och på många sätt unika järnvägsvagn. Flera internationella samarbeten är etablerade och när den första vagnen snart är klar går försäljningsarbetet in i en mycket intensiv fas. – Vi är överlägsna konkurrenterna, säger Flexiwaggons vd.
MEDVERKA - Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta katarina.stenborg@laika.se

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: info@laika.se

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.