Denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

Publicerad 3 dec 2012

Schroders marknadskommentar om företagsobligationer

Företagsobligationer är många investerares favorittillgångsslag. Men alltfler experter börjar ifrågasätta obligationernas framtida avkastningspotential. Patrick Vogel, Head of European and UK Credit Management and Research, Schroders kapitalförvaltning ger sin syn på saken.

Företagsobligationers starka avkastning de senaste månaderna har skapat en hög värdering som bidrar till en högre risk (fallhöjd). En högre risk innebär att investerare bör vara mer försiktiga i sin exponering och skruva ned förväntningarna på framtida avkastningar. De europeiska kreditskillnaderna är nästan tillbaka på samma nivå som de var på innan finanskrisen slog till 2007 – även om det fortfarande är en bit kvar till de nivåer som gällde innan finanskrisen.

- De senaste månaderna har vi positionerat oss mer defensivt. Vårt fokus har istället flyttats över till mindre ekonomiskt känsliga företagsobligationer som erbjuder skydd i en svagare ekonomisk kontext och till värderingarna som inte ser övervärderade ut. Vi har hittat attraktiva värderingar inom exempelvis den spanska el-, gas- och vattensektorn. Å andra sidan har vi minskat vår exponering mot krediter inom mer cykliska sektorer i Frankrike och Tyskland, säger Patrick Vogel. 

Framöver tror Schroders kapitalförvaltning att marknadsklimatet för krediter kommer att belönas för noggrant gjorda kreditval och att avkastningar snarare kommer att genereras genom exponering mot individuella krediter än genom övergripande marknadsexponeringar. På grund av detta håller Schroders långsamt på att minska antalet innehav i sina portföljer för att istället öka de positioner som de tror mest på.

- Våra val av krediter påverkas av en rad globala makroekonomiska teman. Ett sådant tema är Kinas inbromsning. Vi försöker att identifiera de företag som vi tror kommer att bli vinnare eller förlorare när Kina drar ner på konsumtionen. Vår exponering mot exempelvis gruvindustrin har reducerats de senaste månaderna. Ett annat tema som påverkar vår portfölj är att USA, trots en förväntat svag tillväxt, fortfarande ser mycket attraktivare ut än Europa. På grund av detta föredrar vi företag som är mer exponerade mot USA än mot europeiska konsumenter, avslutar Patrick Vogel.  

Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.

Prenumerera på Investerarbrevet:

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting.  Läs om hur Laika Consulting behandlar  personuppgifter här!

Fyll i din e-post nedan

MEDVERKA - Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta katarina.stenborg@laika.se

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: info@laika.se

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.