Denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

Brittiska kapitalförvaltaren Schroders menar att många investerare önskar en större tydlighet kring omfattningen av ECB.s stimulansåtgärder.

Publicerad 3 nov 2014

Schroders: Marknaden besviken på Draghis besked

I början av oktober lät ECB-chefen Mario Draghi meddela att Europeiska centralbanken kommer att påbörja sina tillgångsköp för att stimulera den europeiska ekonomin. Beskedet var enligt Schroders Europaexpert, Azad Zagana, väntat men ledde till att vissa investerare blev besvikna eftersom de inte blev informerade om storleken på tillgångsköpen.

– Förhoppningen hos många investerare var att ECB, efter den senaste tidens besvikelser kring på inflations- och tillväxttalen, skulle bidra med nytt hopp till marknaden genom att tillkännage omfattande tillgångsköp. Men Draghi bekräftade istället mer eller mindre bara det som marknaden redan visste, säger Azad Zagana.

 

Det var vid en presskonferens den 2 oktober som den Europeiska centralbankens chef Mario Draghi lät meddela att centralbanken kommer att stödköpa obligationer från mitten av oktober och tillgångssäkrade värdepapper, så kallade ABS:er, från det fjärde kvartalet i år. Beskedet är enligt Azad Zagana positivt men innebär också att ECB står inför en stor utmaning när det gäller att skapa ett ordentligt genomslag för den europeiska ekonomin.

 

– Den stora utmaningen för ECB är att utbudet av de planerade tillgångsköpen inte väntas räcka till för att ge en önskad effekt för ekonomin. Värdet av de tilltänkta obligationerna och värdepapperna, uppgår till endast 650 respektive 250 miljarder euro. Det inkluderar dessutom undermåliga värdepapper som centralbanken redan uteslutit ur sina köpplaner, säger Azad Zagana.

 

Han menar att ECB sannolikt är väl medvetna om problemet vilket förmodligen också är en anledning till att Draghi inte vill ge några klara besked kring omfattningen av stimulanserna. Azad Zagana tillägger samtidigt att Draghis budskap till marknaden, trots en viss besvikelse kring tydligheten, ger en viktig signal om att ECB inte kommer att vänta med stödköpen.

 

– Draghi bekräftar att tillgångsköpen börjar inom en snar framtid och är också tydlig med att centralbanken inte kommer vara rädda för att lägga till ytterligare okonventionella åtgärder vid behov. Det klara budskapet till marknaden är därför att penningpolitiken i Europa kommer fortsätta att vara stimulerande under en lång tid framöver, menar Azad Zagana.

 

Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.

Prenumerera på Investerarbrevet:

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting.  Läs om hur Laika Consulting behandlar  personuppgifter här!

Fyll i din e-post nedan

”Vi är överlägsna konkurrenterna”

Efterfrågad produkt på väg mot marknaden. Det svenska teknikbolaget Flexiwaggon står nu inför det verkliga genombrottet med sin smarta och på många sätt unika järnvägsvagn. Flera internationella samarbeten är etablerade och när den första vagnen snart är klar går försäljningsarbetet in i en mycket intensiv fas. – Vi är överlägsna konkurrenterna, säger Flexiwaggons vd.
MEDVERKA - Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta katarina.stenborg@laika.se

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: info@laika.se

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.