Denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

Publicerad 1 apr 2016

Så skyddar du dig mot ID-kapning

ID-kapningar ökar Allt fler drabbas av identiteter kapade. Ingmar Rentzhog, vd på Laika Consulting, har själv blivit utsatt för id-kapning. Den händelsen var startskottet för tjänsten Komplett ID-skydd.

Mitt under en affärslunch ringde säkerhetschefen vid Ikea i Kungens Kurva till Ingmar Rentzhog. De hade fattat misstanke när en person försökte lösa in ett presentkort på 25 000 kronor i Ingmars namn. 

– Även om Ikea förhindrade det köpet så var det inledningen på en riktigt jobbig period, berättar Ingmar Rentzhog. 

Fakturor strömmade in på privata inköp men också på inköp som hade gjorts i företagets namn. 

– Allt detta skapade en enorm huvudvärk och tog mycket tid i anspråk. Varje faktura som kommer måsta man ringa och överklaga, berättar Ingmar Rentzhog.

Ingmar Rentzhog gjorde en polisanmälan. En tid senare hade polisen av en slump hittat 50 falska id-kort, varav Ingmars var ett av dem. 

– Jag hade varken tappat bort pass eller körkort. Så med facit i så fanns det inget som jag hade kunnat göra för att undvika id-kapningen. Den insikten var startskottet till vår tjänst Komplett ID-skydd, berättar han.

Skyddar både före, under och efter 
ID-kapningar drabbar runt 65 000 svenskar årligen. Du kan få ditt ID-kapat om någon exempelvis ändrar din folkbokföringsadress, stjäl din post eller plånbok. Bedragaren utger sig för att vara du genom att ange dina personuppgifter. Bedragaren beställer oftast kreditkort, abonnemang eller tar lån i ditt namn.

– Trots att det handlar om bedrägeri är det den drabbade som måste betala räkningarna. Det kan vara problematiskt att få rätt mot kreditgivare och många får betalningsanmärkningar hos Kronofogden. Därför omfattar tjänsten Komplett ID-skydd även ett bra skydd även efter att någon har drabbats av en id-kapning, säger Ingmar Rentzhog. 

Tjänsten Komplett ID-skydd, som utvecklats av Laika Consultings dotterbolag TrygghetsSpar tillsammans med kreditupplysningsföretaget Ratsit, lanserades sommaren 2015.  Tjänsten skyddar i tre steg: före, under och efter en kapning. I förebyggande syfte talar tjänsten om för bedragaren att kunden är skyddad, såväl digitalt som fysisk. Dessutom får person som har tjänsten ett larm om någon försöker genomföra en kapning. 

– Jag skulle vilja säga att det är det förebyggande skyddet som är av störst betydelse, säger Jan Nilsson, vd på TrygghetsSpar.

Jan Nilsson syftar främst på det säkerhetsemblem, en form av larmdekal, som signalerar att personen i fråga är ansluten till Komplett ID-skydd. 

Om en id-kapning trots allt skulle inträffa spärras alltså kundens ID så att inga fler krediter kan tas. Dessutom sköter TrygghetsSpar all kontakt med kreditgivare och butiker. Efter processen finns juridiska ombud tillgängliga. 


  • Fakta – Komplett ID-skydd

  • Komplett ID-skydd är en tjänst som Laika Consultings dotterbolag TrygghetsSpar AB utvecklat tillsammans med kreditupplysningsföretaget Ratsit för att kunna erbjuda ett effektivt skydd mot ID-kapning.

  • Tjänsten innefattar skydd före, under och efter kapningen. Tjänsten består av fem olika delar; alarm, larmdekal, stopp- och spärrservice samt juridisk hjälp. 

  • Tjänsten kostar 59 kr/mån.

  • För mer information klicka här

Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.

Prenumerera på Investerarbrevet:

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting.  Läs om hur Laika Consulting behandlar  personuppgifter här!

Fyll i din e-post nedan

Hyreshöjningar gynnar SBF Bostad

Stabil avkastning på hyresfastigheter. Inte sedan 2013 har hyreshöjningarna varit så höga som under 2019. Det bådar gott för dem som investerar i hyresfastigheter. Även för 2020 förväntas hyrorna öka i en liknande takt. Ett bolag som gynnas av detta är SBF Bostad, som är noterat på NGM Nordic AIF. SBF Bostad har identifierat en rad nya hyresfastigheter som passar in bra bolagets portfölj och genomför nu en nyemission.
MEDVERKA - Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta noel.larsson@laika.se

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: info@laika.se

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.