Denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

"Det brittiska valet kommer sannolikt inte leda till något annat än en starkare konservativ regering. Även det tyska valet måste ses som ett lågriskval", säger Azad Zangana, Senior European Economist & Strategist på Schroders.

Publicerad 1 jun 2017

Politiken får allt större genomslag på börsen

Uppgången fortsätter trots politisk påverkan Världspolitiken har i viss mån påverkat aktiemarknaden det senaste året. Brexit, Trump och europeiska val har visserligen skapat oro på marknaden, men har inte lett till mer än ett hack i kurvan. Världens börser har oförtrutet klättrat vidare.

Investerare runt om i världen var oroliga för att Donald Trump skulle bli USA:s president. Många strateger varnade också för att det skulle kunna skapa kaos på världens börser. Tongångarna var de samma inför Storbritanniens EU-omröstning. Även inför det franska valet fanns en stor oro.

Utfallet av det brittiska EU-omröstningen för snart ett år sedan var kanske det mest oväntade och aktiemarknaderna världen över föll. Men aktiebörserna vände snabbt upp igen och har stigit med cirka 20 procent sedan bottennoteringen efter omröstningen. Anledningen är den rekordlåga räntan och investerarnas jakt på avkastning.


Kan chocka marknaderna

I rapporten ”A political checklist for stockmarket investors” går kapitalförvaltaren Schroders igenom hur så många kunde ha fel och listar samtidigt vilka viktiga politiska händelser som kommer det närmaste. Schroders redogör även för vilka av dess som kan leda till nya oroligheter.


En slutsats är att det fortfarande finns val som har potential att chocka aktiemarknaden.


Land

Event risk

Datum

Sannolikhet

Marknadspåverkan

Ungern

Nej till flyktingkvoter

okt 2016

Hög

Låg

Österrike

Omröstning, FPÖ vinner

dec 2016

Medel

Låg

Italien

Omröstning Renzi avskedas

dec 2016

Medel

Medel

Holland

Val, Frihetspartiet vinner

mar 2017

Hög

Låg

Storbritannien

Genomförande av artikel 50

mar 2017

Hög

Låg

Frankrike

Val som vins av Nationella fronten

maj 2017

Låg

Extrem

Storbritannien

Val där konservativa förlorar

juni 2017

Låg

Medel

Tyskland

Val som vinns av AfD

Sep 2017

Väldigt låg

Extremt

Italien

Val som vinns av 5 Star Movment

maj 2018

Medel

Stor

Österrike

Val FPÖ vinner

 2018

Hög

Låg


Den 8 juni hålls parlamentsval i Storbritannien. Det följs av val i Tyskland den 29 september. Schroders gör bedömningen att ingen av dessa medför några större risker.

– Det brittiska valet kommer sannolikt inte leda till något annat än en starkare konservativ regering. Även det tyska valet måste ses som ett lågriskval. Angela Merkel kanske förlorar, men det blir i så fall till hennes för närvarande mindre koalitionspartner, säger Azad Zangana, Senior European Economist & Strategist på Schroders.

Italienskt val kan skapa oro
Däremot anser Schroders att osäkerheten kring det italienska valet i maj 2018 kan skapa oro på aktiemarknaderna. I opinionsundersökningar leder för närvarande det EU-kritiska partiet Five Star Movement och Schroders håller det inte för omöjligt att det står som slutsegrare. Samtidigt gör Schroders bedömningen att ett sådant utfall skulle leda till en svagare Euro och fallande aktiekurser.

– Det är en låg visibilitet kring Five Star Movements politik och det skulle bli en destabiliserande faktor för Europa och finansmarknaderna fortsätter Azad Zangana.

Den långsiktiga bedömningen från Schroders är ändå att investerarna kommer att fortsätta fokusera på avkastning, snarare än att reagera på politiska händelser.

Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.

Prenumerera på Investerarbrevet:

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting.  Läs om hur Laika Consulting behandlar  personuppgifter här!

Fyll i din e-post nedan

MEDVERKA - Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta katarina.stenborg@laika.se

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: info@laika.se

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.