Danske Invest anser att de Västeuropeiska framstegen skapar möjligheter för bolag i Östeuropa.

Publicerad 4 mar 2014

Östeuropeiska bolag drar nytta av tillväxten i Europa


Östeuropeiska länder som Polen, Tjeckien och Ungern kombinerar ett lågt löneläge och hög exponering mot Västeuropa med sunda statsfinanser vilket gör regionen attraktiv för investerare som vill dra nytta av återhämtningen i Europa. Det menar Morten Lund Ligaard på Danske Invest som förvaltar fonden Eastern Europe Convergence.

0
0
1
644
3416
Laika Consulting
28
8
4052
14.0

Normal
0

21

false
false
false

SV
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:Calibri;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

– Polen var det enda landet inom EU som visade upp positiv tillväxt under hela finanskrisen, vilket säger en del om stabiliteten i landets ekonomi.

Många investerare söker alternativ till Asien och andra tillväxtmarknader efter rapporter om svagare tillväxt, osund kredituppbyggnad och kraftigt fallande valutor. Samtidigt har Europa blivit allt mer intressant de senaste åren då regionen vänt från att beskrivas som en delvis osäker krishärd till att nu vara inne i en återhämtningsfas med tillväxt. Enligt Morten Lund Ligaard, som förvaltar Danske Invests fond Eastern Europe Convergence, är Östeuropa exklusive Ryssland ett intressant alternativ till traditionella tillväxtmarknader som dessutom fångar upp Europas återhämtning på ett bra sätt.

– Den överlägset största exportpartnern för bolagen i dessa länder är EU, inte minst västeuropeiska länder som Tyskland. Det gör dem väl rustade att dra nytta av återhämtningen i Europa. Dessutom är bolagen mycket konkurrenskraftiga med välutbildad arbetskraft och låga prisnivåer. Ett konkret exempel är att Polen har ökat sin export till Tyskland med 7 procent de senaste tolv månaderna samtidigt som den totala importen i Tyskland fallit med 3 procent.

– Med tanke på den senaste tidens utveckling kan det även vara på sin plats att notera att de östeuropeiska bolag som fonden investerar i har en mycket låg exponering mot Ukraina, och fonden har inga direkta investeringar i vare sig Ukraina eller Ryssland. Även de östeuropeiska bolagens exponering  mot Ryssland har sjunkit kraftigt jämfört med läget strax innan millennieskiftet.

Attraktiv banksektor med hög vinstmarginal
Enligt Morten Lund Ligaard är banksektorn ett av de mest intressanta områdena att investera i för den som vill erhålla exponering mot återhämtningen i Europa.

– Skuldsättningsgraden är fortfarande relativt låg i Östeuropa vilket gör att det finns en god tillväxtpotential framöver. Dessutom har bankerna en generellt sett lägre belåningsgrad än banker i väst samtidigt som de är betydligt mer lönsamma. Förutom i Ungern lyckades faktiskt de östeuropeiska bankerna att vara lönsamma även under finanskrisen.

Morten Lund Ligaard menar att polska PKO BP är en av de mest intressanta bankerna som har en god lönsamhet. Bolaget lyckades dessutom göra en god affär genom att ta över åtaganden från svenska Nordea när detta bolag lämnade Polen. Enligt Danske Invest finns möjligheter till synergieffekter när den nya verksamheten integreras samtidigt som Nordea garanterar en del av eventuella lånerelaterade förluster.

Viktigt att träffa och förstå bolagen
En av de stora skillnaderna för investerare som intresserar sig för Östeuropa istället för de större och mer välkända europeiska marknaderna är enligt Morten Lund Ligaard att det inte finns lika mycket färdigt analysmaterial att tillgå vilket ställer högre krav på den egna analysverksamheten.

– För oss är det därför avgörande att ha möjlighet att träffa företagens ledningar och besöka deras verksamhet på plats. Danske Invest har ett väl sammansvetsat team om 9 personer med fokus på Östeuropa varav 5 kommer från regionen vilket ger oss goda möjligheter att skapa förståelse för hur bolagen tänker och resonerar. Dessutom kännetecknas vår verksamhet av långsiktighet, och 8 av 9 medlemmar har funnits med sedan 2007. Själv har jag ansvarat för vår Convergence-strategi sedan starten 2002, och idag består detta portföljförvaltningsteam även av Sandra Jankovic och Ole Gotthardt.

Långsiktighet nyckel till framgång
Även när det gäller själva investeringsprocessen arbetar Morten Lund Ligaard och hans team långsiktigt.

– Vår målsättning är framförallt att hitta enskilda bolag som är långsiktiga vinnare. Vi tittar mycket på möjligheten till positiva interna och externa förändringar, som vi benämner delta, exempelvis möjligheten att dra nytta av ett ökat välstånd i Östeuropa i takt med att gapet minskar gentemot väst. Polens BNP är fortfarande bara 37 procent av storleken hos jämförbara länder i väst, vilket visar på möjligheterna som fortfarande finns i regionen. Förutom löneläget som jag nämnt tidigare har många av bolagen även en god bolagsstyrning, hög kvalitet och attraktiva värderingar vilket gör Östeuropa till en mycket intressant region de kommande åren.

Denna information är marknadsföringsmaterial och utgör inte investeringsrådgivning enligt lagen om värdepappersmarknaden. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.