Denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

Matthias Gietzelt, Makroanalytiker på Söderberg & Partners

Publicerad 7 jan 2013

Möjligheter när marknaden hämtar kraft

Matthias Gietzelt, makroanalytiker på Söderberg & Partners, berättar om ett spännande marknadsläge. A-aktier i Kina säljs till rabatterat pris och högutdelande aktier blir allt mer intressanta.

<style>@font-face { font-family: "Courier New"; }@font-face { font-family: "Wingdings"; }@font-face { font-family: "Calibri"; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 10pt; line-height: 115%; font-size: 11pt; font-family: "Times New Roman"; }p.MsoListParagraph, li.MsoListParagraph, div.MsoListParagraph { margin: 0cm 0cm 10pt 36pt; line-height: 115%; font-size: 11pt; font-family: "Times New Roman"; }p.MsoListParagraphCxSpFirst, li.MsoListParagraphCxSpFirst, div.MsoListParagraphCxSpFirst { margin: 0cm 0cm 0.0001pt 36pt; line-height: 115%; font-size: 11pt; font-family: "Times New Roman"; }p.MsoListParagraphCxSpMiddle, li.MsoListParagraphCxSpMiddle, div.MsoListParagraphCxSpMiddle { margin: 0cm 0cm 0.0001pt 36pt; line-height: 115%; font-size: 11pt; font-family: "Times New Roman"; }p.MsoListParagraphCxSpLast, li.MsoListParagraphCxSpLast, div.MsoListParagraphCxSpLast { margin: 0cm 0cm 10pt 36pt; line-height: 115%; font-size: 11pt; font-family: "Times New Roman"; }span.st { }div.Section1 { page: Section1; }ol { margin-bottom: 0cm; }ul { margin-bottom: 0cm; }</style>

Under 2012 präglades aktiemarknaden av ett slags drogberoende av stimulanser. Penning- och finanspolitiska åtgärder är fortfarande nödvändiga för att driva marknaden framåt. I början av det nya året går aktiemarknaden fortsatt upp. Vi börjar också se tidiga tecken på en vändning. Matthias Gietzelt, makroanalytiker på Söderberg & Partners, kommenterar:


– Ledande indikatorer, bland annat inköpschefsindex i USA, tyder på en ökad tillväxt. Vändningen märks även i Kina. Den kinesiska ekonomin har en stor betydelse för världsekonomin och visar nu en mer rimlig tillväxtnivå rädslan för en så kallad hårdlandning har därmed minskat.


Matthias Gietzelt berättar att centralbankerna är viktiga spelare. Just nu driver de en aggressiv penningpolitik:


– Centralbanker världen över verkar nästan tävla om att erbjuda mest stimulanser. Senast att ställa sig i ledet var Japans centralbank. Målet är att köpa statsobligationer för att pressa ner räntenivåer och med en svagare valuta därmed öka exportmöjligheterna. Aktionerna kan på sikt leda till inflation, men väntas kvarstå under året.


Kina hetast bland tillväxtmarknaderna

Matthias konstaterar att bolagen i övrigt verkar må bra och visar rekordhöga vinstmarginaler, inte minst i USA. De höga marginalerna tror Matthias kommer hålla i sig, även om han inte tror på några nya rekord. Han anser att den amerikanska marknaden är att föredra framför den europeiska i nästan alla lägen. Bland tillväxtmarknaderna tycker han att Kina är mest intressant:


– I Kina noterar vi en kraftig tillväxt i kombination med en låg värdering på börsen. I Brasilien ser vi också en vändning, men där är börsen dyrare. Brasiliens centralbank är också en av få som kan komma att införa åtstramningar. Utsikterna för den brasilianska tillväxten är goda, men inflationsrisken är stor och arbetsmarknaden riskerar att bli överhettad. Sammantaget gör det att potentialen bedöms vara större i Kina.


En särskilt intressant möjlighet på den kinesiska marknaden ser Matthias inom lokala aktier, så kallade A-aktier. Matthias berättar att dessa aktier är attraktivt värderade i förhållande till Hongkongaktier, H-aktier. Normalt sett brukar A-aktier handlas till en värderingspremie på ca 30 procent. Nu säljs de, för första gången sedan 2005, till en rabatt. A-aktier ger också en bra och direkt exponering mot den kinesiska återhämtningen.


Valuteaktier att föredra framför high-yield

En annan investeringsmöjlighet som Matthias ser finns inom aktier med låg värdering och hög direktavkastning, så kallade valueaktier. Valueaktier har under det senaste året gått dåligt, men nu väntas trenden vända.


– På Stockholmsbörsen ligger direktavkastningen på omkring 4 procent, vilket är klart högre än det historiska och globala snittet. Att direktavkastningen är så hög beror på att bolagen har starka balansräkningar trots att konjunkturen är svag. Bolagen ser få investeringsmöjligheter, vilket gör att de delar ut pengarna, berättar Matthias.


Matthias generella råd avseende kreditmarknaden är att minska risken inom företagsobligationer med låg kreditrating, det så kallade high-yield-segmentet:


– Undvik high-yield och satsa hellre på företagsobligationer med högre kreditrating eller obligationer med koppling till ränteläget. Du bör även hålla dig långt borta från statsobligationer i utvecklade länder och i stället hålla ett extra öga på de intressanta tillväxtmarknaderna, där räntorna är högre samtidigt som den finansiella situationen är bättre. 

Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.

Prenumerera på Investerarbrevet:

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting.  Läs om hur Laika Consulting behandlar  personuppgifter här!

Fyll i din e-post nedan

”Vi är överlägsna konkurrenterna”

Efterfrågad produkt på väg mot marknaden. Det svenska teknikbolaget Flexiwaggon står nu inför det verkliga genombrottet med sin smarta och på många sätt unika järnvägsvagn. Flera internationella samarbeten är etablerade och när den första vagnen snart är klar går försäljningsarbetet in i en mycket intensiv fas. – Vi är överlägsna konkurrenterna, säger Flexiwaggons vd.
MEDVERKA - Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta katarina.stenborg@laika.se

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: info@laika.se

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.