Denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

"Momentum och utdelning är två placeringsstrategier som har gett bra avkastning genom åren. Just därför skapade vi index som följer dessa faktorer", säger Glenn Wigren på Nordea Markets.

Publicerad 1 dec 2015

”Köp inte vanliga index när det finns smarta”

Smarta index levererar bra avkastning Två intressanta indexprodukter har nått den svenska marknaden: SmartBeta Momentum och SmartBeta Utdelning Momentum. Det handlar om indexprodukter som följer eget framtagna index, inte traditionella som OMXS30 eller S&P 500.

Själva poängen med indexfonder är att de slaviskt ska följa sitt index. Om indexet till exempel är OMXS30 består fonden av de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. I det indexet står banker för ungefär 30 procent och industrisektorn för 20 procent. 


– Traditionella indexfonder har positiva egenskaper men också negativa. En svensk indexfond inriktad på OMXS30 har mycket hög exponering mot finanssektorn. Det kan vara bra under vissa perioder men en dålig affär under andra, säger Glenn Wigren på Nordea Markets och fortsätter: 


– Vad vi försöker göra är att hitta de aktier som går bäst och sålla bort de aktier som presterar sämre.


SmartBeta levererar avkastning

Att utveckla traditionella indexfonder – och därmed skapa möjligheter till bättre avkastning – var utgångspunkten när Glenn Wigren och hans kollegor tog fram en ny familj av indexplaceringar. Den går under namnet Strikt. Det är placeringar som ska följa sina respektive index till punkt och pricka. De två första produkterna i den nya familjen är SmartBeta Momentum och SmartBeta Utdelning Momentum. 


SmartBeta Utdelning Momentum följer ett index som ger exponering mot aktier som har positivt momentum, det vill säga aktiens historiska utveckling. En gång per kvartal väljs de 50 aktier som det senaste året har den högsta procentuella utdelningen bland de 120 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Bland dessa 50 aktier väljs de 30 aktier som det senaste året har haft den bästa kursutvecklingen. 


– Momentum och utdelning är två placeringsstrategier som har gett bra avkastning genom åren. Just därför skapade vi index som följer dessa faktorer. Det finns ingen anledning att köpa vanliga index när det finns betydligt smartare, säger Glenn Wigren. 


God långsiktig avkastning

SmartBeta Utdelning Momentum startade den 24 november 2014. Från starten och fram till 25 november i år har den stigit med drygt 21 procent. Under samma tidsperiod steg indexet OMXS30 med 7 procent. 


– När börsen är skakig brukar utdelningsaktier utvecklas stabilare. Kan man dessutom hitta de aktier som befinner sig i en positiv trend, momentum, blir resultatet ofta riktigt bra, säger Glenn Wigren. 


Indexet SmartBeta Momentum har också utvecklats väl. Momentumstrategin baseras på den akademiska teorin att de tillgångar som den senaste tiden har utvecklas bäst även framöver kommer att göra det. I det indexet väljs varje kvartal de 30 aktier som det senaste året har utvecklats bäst bland de 120 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. 


Nästan 23 procentenheter bättre än index

SmartBeta Momentum lanserades den 20 oktober 2014. Från starten och fram till den 25 november har indexet, och därmed placeringen, ökat i värde med cirka 40 procent. Det är nästan 23 procentenheter bättre än OMXS30.


Nordeas produkter inom Strikt är börsnoterade och handlas på samma sätt som aktier. De kan läggas in i ISK och Kapitalförsäkring. Precis som aktier kan de båda stiga och falla i värde som en följd av marknadsrisken. Eftersom det är Nordea som ger ut sparprodukterna tar investeraren en kreditrisk på Nordea. 


Läs mer om Nordea Strikt här eller se en film här.


Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.

Prenumerera på Investerarbrevet:

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting.  Läs om hur Laika Consulting behandlar  personuppgifter här!

Fyll i din e-post nedan

MEDVERKA - Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta katarina.stenborg@laika.se

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: info@laika.se

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.