Ett hus byggt enligt IsoTimbers principer har nomirerats till ett prestigefyllt arkitektpris.

Publicerad 1 dec 2015

IsoTimber-hus nominerat till prestigefyllt pris

Finalplats i Träpriset
Ett hus byggt enligt IsoTimbers principer har blivit nominerade till det prestigefyllda ”Träpriset” – en arkitekturtävling instiftad av branschorganisationen Svenskt Trä. Tävlingen avgörs kommande vår och det aktuella huset är en av tio finalister.

– Att huset är byggt enligt gammal svensk tradition men samtidigt innovativt och miljövänligt är förmodligen det som tilltalat tävlingsjuryn, säger Mikael Östling, vd för IsoTimber, och som menar att det råder stenhård konkurrens i tävlingen. 

Träpriset – som enligt branschorganisationen Svenskt Trä ska gå till en ”byggnad uppförd i Sverige som representerar god arkitektur i trä och som speglar och utvecklar den tid vi lever i” – delas bara ut var fjärde år. Vinnaren i årets tävling koras i mars nästa år. Men redan nu står det klart att IsoTimber-huset är en av tio finalister. Från början ingick 139 bidrag i tävlingen. Ägare av huset, som ligger i Ljungdalen, är arkitekten Daniel Widman, som också är den som eventuellt kommer att ta emot priset.

Ser sig redan som vinnare

– Samtliga finalister hamnar i den samlingsbok om svensk arkitektur i trä som kommer att publiceras, så vi och arkitekten ser oss redan nu som vinnare, säger Mikael Östling, som ser finalplatsen som ett kvitto på att deras idé ligger helt rätt i tiden.  

IsoTimbers affärsidé bygger på en patenterad byggteknik som gör det möjligt att bygga isolerande och bärande väggar bestående av endast trä och luft. Inga giftiga material eller inplastning används. Byggtekniken gör att IsoTimber kan leverera hus till slutkund som färdiga byggpaket.

Det aktuella huset som gått till final ligger i Ljungdalen, och byggdes 2014. Svenskt Trä, som är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna, skriver bland annat att huset är en ”parafras eller moden omtolkning av ett traditionellt timrat Härjedalshus”.  

Träpriset är en tävling öppen för alla men förutsätter att byggnaden är färdigställd, högst fyra år gammal, att trä varit en viktig del av byggnadens utformning samt att juryn får besöka byggnaden om de så önskar.

– Ja, juryn var här i Ljungdalen och tittade på huset, berättar Mikael Östling.

IsoTimber befinner sig just nu i en stark expansionsfas, och enligt Mikael Östling är företagets största utmaning att hinna med alla leveranser. 

För mer information om Träpriset klicka här.