Erik Kronqvist IR-ansvarig på Laika Consulting berättar mer om Investeraravdraget.

Publicerad 7 jan 2014

Investeraravdraget skapar möjligheter!


Nyligen trädde det omdiskuterade Investeraravdraget i kraft, men är det inte lite komplicerat? IR-experten Erik Kronqvist reder ut några frågetecken kring årets stora investerarnyhet.

0
0
1
676
3584
Laika Consulting
29
8
4252
14.0

Normal
0

21

false
false
false

SV
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Cambria;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Investeraravdraget skapar möjligheter och det gäller inte bara för investerare, utan även bolag med en bra affärsidé får en språngbräda ut på marknaden, säger Erik Kronqvist som ansvarar för investerarrelationer på Laika Consulting.

 

Investeraravdraget infördes den 1 december 2013 och innebär att investerare som vill satsa pengar i mindre tillväxtbolag har möjlighet att göra ett avdrag på hälften av beloppet. Bakgrunden till avdraget är att regeringen tidigare konstaterat att det varit svårt för mindre företag att attrahera riskkapital. Det har resulterat i en utredning som i sin tur mynnat ut i investeraravdraget. 

– Grunderna i investeraravdraget är egentligen ganska enkla att förklara. En privatperson som investerar i ett mindre tillväxtföretag kan göra ett skatteavdrag på hälften av investeringen i inkomstslaget kapital. Vid ett förvärv av andelar till ett värde av 1 miljon kronor i ett företag, kan investeraren alltså göra ett avdrag på 500 tusen kronor. Det ger i sin tur en skattereduktion på 150 tusen kronor, det vill säga 30 procent av 500 tusen kronor, berättar Erik Kronqvist.

Avdraget gäller fysiska personer och det går utmärkt att använda ett InvesteringsSparKonto (ISK). Däremot går det inte att använda en kapitalförsäkring eftersom ägaren är ett försäkringsbolag. Avdragsbeloppet får högst uppgå till 650 tusen kronor per år, vilket motsvarar ett förvärv av andelar för högst 1,3 miljoner kronor. Investerarnas sammanlagda betalningar för andelar i ett företag får inte heller överstiga 20 miljoner kronor per år. 

Men finns det inte väldigt många regler kring avdraget?

– Jo, det finns en del saker att sätta sig in i och mitt råd är att läsa på ordentligt. Det gäller bland annat kring vilka bolag som omfattas av avdraget. Företagets nettoomsättning, eller balansomsättning, får exempelvis inte överstiga 80 miljoner kronor, och bolagen får inte heller ha fler än 50 anställda eller befinna sig i ekonomiska svårigheter, säger Erik.

Han tillägger att företagen även måste ha ett löneunderlag om minst 300 tusen kronor. De måste bedriva en rörelseverksamhet och får inte vara noterade på reglerade marknader som Stockholmsbörsen (NASDAQ OMX) eller Nordic Growth Market(NGM).

 

Erik konstaterar att det även ställs krav på investeraren, denne får exempelvis inte avyttra förvärvade andelar under de fem första åren. Han eller hon får inte heller ge bort aktieandelar som en gåva, eller ta emot en utdelning från företaget som överstiger ett visst jämförelsebelopp. 

– Jämförelsebeloppet är investerarens ägarandel multiplicerat med föregående års resultat. En aktieägare som äger 10 procent av ett företags aktier, vars resultat var 100 tusen kronor året innan, kan med andra ord maximalt lyfta 10 tusen kronor i utdelning utan att bli återföringsskyldig, säger Erik Kronqvist.

 

Tror du att många investerare kommer att utnyttja avdraget?

 – Absolut, så snart de får upp ögonen för fördelarna med avdraget. Det kommer också att bli enklare för investerare att räkna ut sitt avdrag när uppgifterna i framtiden förhoppningsvis förtrycks på deklarationen, säger Erik.