Denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

Publicerad 28 mar 2013

”Information till aktieägare skapar likviditet”

Ingmar Rentzhog, vd på Laika Consulting, anser att många fondaktörer och börsbolag lägger för stor vikt vid att hitta nya investerare eller aktieägare istället för att ta hand om de man redan har.

Efter nio år inom finansiell kommunikation menar Ingmar Rentzhog att många aktör¬er har mycket att tjäna på att satsa mer på sina investerarrelationer. Just nu genomför han i det egna kommunikationsbolaget Laika Consulting en granskning kring hur noterade bolag arbetar med sin ägarkommunikation.
Rebecca Goldberg, studerande vid Företagsekonomiska Institutet (FEI), har för bolagets räkning djupintervjuat ett sjuttiotal verkställande direktörer för börsbolag representerade på First North, Nordic Growth Market och AktieTorget. Tanken är att på sikt intervjua samtliga bolag på dessa handelsplatser kring sina kommunikationsaktiviteter.

God likviditet och aktiehandel
– Det som hittills framkommit är att de bolag som prioriterar sin IR-kommunikation, också har en god likviditet och aktiehandel. Generellt skulle många bolag kunna vinna på att bli bättre i sin kom¬munikation med befintliga aktieägare. Det gäller särskilt vid kursnedgångar eftersom investerarna då verkligen behöver känna trygghet i att bolaget fortfarande utgör en bra investering. En investerare som känner sig sedd och uppskattad är lojal, konstaterar Rentzhog

Det var under sin tid som anställd på investmentbanken Carnegie som affärsidén till kommunikationsbyrån Laika Consulting föddes. Ingmar startade byrån 2004 tillsammans med fyra kollegor eftersom de tröttnat på den okunskap inom finans som många reklambyråer uppvisade.
– På andra sidan bordet upptäckte vi att det kostade både tid och pengar att ständigt behöva förklara målgrupp, produkt och tjänst. Vi tog därför saken i egna händer och startade en egen kommunikationsbyrå, specialiserad just på finans – den första kunden blev vår tidigare arbetsgivare, berättar Ingmar.

Det första steget var att anställa duktiga kreatörer och kommunikatörer, som dessutom hade en gedigen kunskap inom finansbranschen. Den andra utmaningen blev att övertyga finansbolagen att de kunde anlita samma rådgivare som sin konkurrent – utan att verksamhetshemligheter avslöjas. Men i och med att kommunikationsbyrån hade sina rötter i finansvärlden var det lättare att vinna sina forna kollegors förtroende.

Ledande i Sverige
Numera är Laika Consulting Sveriges ledande kommunikationsföretag inom finansbranschen. Bolaget hjälper över 200 finansbolag med kommunikation och marknadsföring. Medarbetarna består av ekonomer, analytiker, formgivare, IT-utvecklare, copywriters, översättare samt PR-konsulter. Tillsammans ser de till att kundernas marknadsföring är finansiellt korrekt och talar till rätt målgrupp. Nyligen har bolaget dessutom blivit nominerade till både Svenska Designpriset och Svenska Publishingpriset. En av framgångsfaktorerna är, enligt Rentzhog, att man inte haft någon direkt konkurrent.

Har utvecklat nya tjänster
Men nu tar sig alltså bolaget in på ett nytt område. Laika Consulting har tidigare endast undantagsvis arbetat med bolag utanför finansområdet, men efter att ha uppmärksammat det massiva behovet av IR-kommunikation även inom andra branscher har man utvecklat fler tjänster. Ingmar berättar att traditionella IR-konsulter ofta är duktiga på att analysera och hantera finansiell information, men inte är fullt lika bra på att kommunicera med bolagets fysiska aktieägare.
– När det gäller investerarrelationer är skillnaden ganska liten mellan en aktiefond och ett noterat bolag. Vi har nu utvecklat nya tjänster för noterade bolag, oavsett bransch, som behöver hjälp med sin IR-kommunikation. Det kan exempelvis gälla nyemissioner, kapitalanskaffning eller, som jag tidigare nämnt, vård av befintliga aktieägare, avslutar Ingmar Rentzhog.

Beställ rapporten
Fyll i dina kontaktuppgifter nedan om du önskar ta del av undersökningen. Rapporten beräknas vara klar i maj 2013.

Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.

Prenumerera på Investerarbrevet:

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting.  Läs om hur Laika Consulting behandlar  personuppgifter här!

Fyll i din e-post nedan

”Vi är överlägsna konkurrenterna”

Efterfrågad produkt på väg mot marknaden. Det svenska teknikbolaget Flexiwaggon står nu inför det verkliga genombrottet med sin smarta och på många sätt unika järnvägsvagn. Flera internationella samarbeten är etablerade och när den första vagnen snart är klar går försäljningsarbetet in i en mycket intensiv fas. – Vi är överlägsna konkurrenterna, säger Flexiwaggons vd.
MEDVERKA - Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta katarina.stenborg@laika.se

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: info@laika.se

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.