Denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

Helena Lindahl förvaltar den nya fonden SPP Grön Obligationsfond.

Publicerad 2 mar 2015

Grönt ljus för Sveriges första gröna obligationsfond

I början av mars lanserar SPP Fonder Sveriges första gröna obligationsfond – SPP Grön Obligationsfond. Fonden placerar obligationer som bidrar till omställningen mot en mer hållbar värld.

Spararnas intresse för hållbara investeringar ökar kraftigt. Fram till nu har det inte funnits någon räntefond som placerar i gröna obligationer, vilket fondbolaget SPP har ändrat på i och med lanseringen av SPP Grön Obligationsfond. 


– Gröna obligationer är helt enkelt obligationer där kapitalet öronmärks för olika miljöförbättrande projekt. Det kan till exempel handla om klimatfrämjande projekt såsom förnyelsebar energi, energieffektivisering och miljöinriktade byggnadsprojekt, berättar Helena Lindahl som förvaltar SPP Grön Obligationsfond


Fonden är en räntefond som placerar i räntepapper med relativt lång löptid, det vill säga obligationer. Fonden är aktivt förvaltad vilket innebär att Helena Lindahl köper de obligationer som hon tror kommer att uppvisa bäst utveckling. Intresset för att ge ut och investera i gröna obligationer har ökat snabbt. 


– Marknaden för gröna obligationer växer kraftigt. Sedan 2012 har det emitterats gröna obligationer för 60 miljarder dollar. I år ligger förväntningarna på 100 miljarder dollar, säger Helena Lindahl.


Vasakronan byggde klimatsmarta hus

Vilka ger ut gröna obligationer? Enligt Helena Lindahl är Världsbanken, Europeiska investeringsbanken och Nordiska investeringsbanken stora aktörer. De lånar upp pengar genom att emittera gröna obligationer och sedan lånar de ut pengarna till klimatfrämjande projekt. Men även svenska företag som SCA och Vasakronan har lånat genom att ge ut gröna obligationer. 


– Vasakronan var det första fastighetsföretaget i världen som gav ut gröna obligationer för att finansiera bygget av klimatsmarta hus, berättar Helena Lindahl och lägger till: 


– Örebro kommun är ett annat exempel. De gröna obligationerna finansierar bygget av en vindkraftspark som ska leda till att kommunen blir självförsörjande på förnybar el. 


Vilken avkastning kan sparare förvänta sig? 

– Gröna obligationer ger samma avkastning som en traditionell obligationsfond. Om de skulle ge lägre avkastning så skulle inte marknaden fungera eftersom alltför få skulle köpa gröna obligationer, berättar Helena Lindahl.


Green washing är ett begrepp som bland annat innebär att företag engagerar sig i projekt i syfte att få en ”grön stämpel” trots att bolaget inte bidrar till en hållbar värd. Hur gör ni för att undvika sådana felinvesteringar? 


– Vi har arbetat med hållbarhetsanalys i 20 år och byggt en organisation som kan hållbarhet. Genom vår analys kan vi sålla agnarna från vetet. Därför är vi säkra på att de obligationer som fonden köper verkligen är gröna, säger hon. 


Obligationsfonder har lägre risk än aktiefonder, men högre än korta räntefonder. Vem passar denna fond för? 


– Alla som vill placera i en obligationsfond och som dessutom vill vara med och förändra samhället till att bli mer hållbart. Genom att placera i fonden är man med i den omställningen, samtidigt som man inte behöver ge avkall på avkastningen, säger Helena Lindahl.


  • Fakta: SPP grön Obligationsfond

  • SPP Grön Obligationsfond är en aktivt förvaltad räntefond med fokus på hållbarhet. Fondens mål är ett ge en bra avkastning över tid genom att placera i gröna obligationer.
  • Läs mer på sppfonder.se


Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.

Prenumerera på Investerarbrevet:

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting.  Läs om hur Laika Consulting behandlar  personuppgifter här!

Fyll i din e-post nedan

”Vi är överlägsna konkurrenterna”

Efterfrågad produkt på väg mot marknaden. Det svenska teknikbolaget Flexiwaggon står nu inför det verkliga genombrottet med sin smarta och på många sätt unika järnvägsvagn. Flera internationella samarbeten är etablerade och när den första vagnen snart är klar går försäljningsarbetet in i en mycket intensiv fas. – Vi är överlägsna konkurrenterna, säger Flexiwaggons vd.
MEDVERKA - Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta katarina.stenborg@laika.se

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: info@laika.se

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.