Denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

Publicerad 14 aug 2017

Fondsparare väljer bort aktier

Stora köp av räntefonder Fondsparare har under sommaren fortsatt att dra ned på risken i sitt sparande då de nettosålt aktiefonder och istället nettoköpt korta räntefonder. Under juli var intresset framförallt svalt för svenska aktiefonder.

– Senare i höst bör vi kunna säga om det vi ser nu är ett trendbrott, men klart är att intresset för aktiefonder har gått ned under sommaren, säger Fredrik Pettersson, som är analytiker på Fondbolagens förening, vars statistik för fondsparandet under juli visar att sparare fortsatt att nettosälja aktiefonder.

Däremot var intresset för korta räntefonder, penningmarknadsfonder, fortsatt stort, vilket tyder på att spararna successivt dragit ned på sitt risktagande. Nettosparandet i penningmarknadsfonder har under juni och juli varit de största hittills under året vad gäller enskilda månader. 

När det gäller aktiefonder så var nettoförsäljningarna under juli allra störst i Sverigefonder. Tidigare i år har sparare främst gått ur Nordamerikafonder, men nu har alltså intresset minskat också för den svenska aktiemarknaden.

– Förmodligen har börsnedgången under sommaren spelat in, säger Fredrik Pettersson, som samtidigt menar att statiken för just sommarmånaderna kan vara svår att tolka.

– Det är klart mindre aktivitet, vilket gör att det kan bli stora kast i siffrorna. Det är därför vi bör avvakta höstens siffror innan vi kan börja tala om ett riktigt trendbrott, fortsätter han.

Förutom det positiva nettosparandet i penningmarknadsfonder så ökade också insättningarna i obligationsfonder och blandfonder under juli. När det gäller obligationsfonder så var nettosparandet störst i företagsobligationsfonder.  

Totalt under månaden uppgick nettosparandet till drygt 7 miljarder kronor. Till följd av den svagare aktiemarknaden – Stockholmsbörsen minus 3 procent (inklusive utdelningar) under juli – minskade spararnas totala fondförmögenhet marginellt till 2 180 miljarder kronor per den sista juli.

Läs mer här.  

Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.

Prenumerera på Investerarbrevet:

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting.  Läs om hur Laika Consulting behandlar  personuppgifter här!

Fyll i din e-post nedan

MEDVERKA - Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta katarina.stenborg@laika.se

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: info@laika.se

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.