Denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

Gustaf Sjögren förvaltar Norron Active.

Publicerad 2 maj 2017

Fondproffset: ”Konsten är att sälja, inte att köpa”

Här är aktierna med potential Fondveteranen Gustaf Sjögren – som rattar den prisbelönade fonden Norron Active – har cashat hem på riktigt fina affärer. Han har även köpt lovande aktier.

– Jag struntar helt och hållet i allt vad index heter. 

Det säger Gustaf Sjögren som förvaltar Norron Active, en fond som förutom att den har fem stjärnor hos Morningstar, nyligen fick pris som bästa svenska aktiefond under tre år i The Lipper Fund Award

Ratar index, hittar guldkornen
Fondens så kallade active share är 65 procent, vilket innebär att den avviker kraftigt från index. Sjögren föredrar en koncentrerad portfölj på omkring 25 aktier. Med få aktier måste han alltid stå på tå. 

– Jag tvingas hela tiden ställa en ny aktie mot en som redan finns i fonden. Om den är bättre köper jag, säger han och berättar att fonden investerar i såväl mindre som större bolag. 

Brist på sängplatser lockar till investering
Scandic Hotels, Mycronic, IAR och Raysearch är exempel på relativt små bolag som han har köpt in. 

– Scandic är lågt värderat och välskött. Samtidigt råder det brist på hotellrum och hotellmarknaden är definitivt på väg upp, berättar Sjögren. 

Mycronic är underleverantör till bland annat displayindustrin och IAR utvecklar mjukvara inom IoT (internet of things). Båda bolagen är relativt högt värderade men har hög förväntad tillväxt, enligt Sjögren. Ett annat är Raysearch, som har utvecklat mjukvara för att effektivisera andvändning vid strålbehandling av cancertumörer. 

– Bolaget är sprunget ur Karolinska. Tillväxten är fantastisk och det motiverar det höga priset, berättar Sjögren. 

Kill your darlings
Volvo och Sandvik är fondens största positioner och fonden har tyngdpunkt mot verkstadssektorn. Eftersom fonden har få innehav måste en aktie säljas om en annan ska komma in. Men att sälja en aktie som man gift sig med är inte det lättaste

– Konsten är att sälja, inte att köpa. Klarar man det så kan man också leverera avkastning, slår Sjögren fast. 

Autoliv och Indutrade är två aktier som har sålts. 

– Vi är pragmatiska. När en aktie dragit iväg säljer jag och går den ned köper jag, 

– Autoliv kommer vi köpa tillbaka under året, inför 2018 då vi tror att marknaden mer tar till sig den tillväxt vi ser komma.  

Dyr börs som kan bli ännu dyrare
Samtidigt som vinsterna i stort sett stått och stampat sedan 2011, har börsen gått över 35 procent. P/E talet har dragit iväg.

– För första gången på många år ser vi nu att vinsterna revideras upp. Jag tror att börsen, som inte är billig, kommer att bli ännu dyrare, berättar Sjögren. 

Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.

Prenumerera på Investerarbrevet:

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting.  Läs om hur Laika Consulting behandlar  personuppgifter här!

Fyll i din e-post nedan

MEDVERKA - Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta katarina.stenborg@laika.se

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: info@laika.se

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.