Denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

"Vi letar efter bolag som leds av riktigt hängivna ledare", säger Oddbjørn Dybvad som förvaltar Odin Global och Emerging Markets

Publicerad 2 maj 2017

Fonder: Han letar efter inspirerande ledare

Inspirerande chefer mer lönsamma Aktieinvesteringar är mer än bara ekonomiska nyckeltal, räkenskaper och finansmodeller. Det handlar lika mycket om ledningen. Bolag som styrs av intelligenta och inspirerande personer är särskilt lönsamma.

– Vi letar efter bolag som leds av riktigt hängivna ledare. Att investera i sådana kan vara mycket lukrativt, och vi tror oss ha hittat flera som kan bidra till god avkastning framöver.

Det säger Oddbjørn Dybvad som förvaltar fonderna Odin Global och Odin Emerging Markets. 

Vissa företagsledare utmärker sig genom att skapa exceptionella börsvärden över tid. Författaren Ian Cassel beskriver dem i sin bok ”Intelligent Fanatics Project – How great leaders build sustainable businesses”. Den här typen av ledare har två utmärkande drag som förklarar varför det går så bra för dem.

– Det viktigaste är att de vet hur man ska utveckla medarbetarna och hur de skapar en stark kultur i företaget, berättar Dybvad. En stark kultur är ett sätt att organisera verksamheten.

Världsmästare på kapitalallokering
Ur ett finansiellt perspektiv präglas ett gott ledarskap av att kapital används på rätt sätt, enligt Dybvad. Så kallad kapitalallokering – förmågan att flytta pengar från ett ställe till ett annat – är ett utmärkande drag hos goda ledare ur ett ägarperspektiv.

Men hängivna ledare går ett steg längre.

– De vet hur verksamheten ska läggas upp för att åstadkomma konkurrensfördelar och de vet hur man utvecklar medarbetarna, berättar Dybvad.

Kostnader är som naglar, måste klippas hela tiden
När ett bolag rör sig från litet till stort klarar hängivna ledare att bevara småföretagskänslan utan byråkrati fast med korta beslutsvägar, riskbenägenhet och entreprenörskap i behåll.

– Dessutom är de aldrig nöjda utan strävar efter ständiga förbättringar och är paranoida när det kommer till kostnader, berättar Dybvad och citerar Carlos Brito, CEO på ABInBev:

– Kostnader är som naglar. Man måste klippa dem hela tiden. Annars växer de. 

Andra egenskaper är att de har en informell ledarstil, flyger ekonomiklass, bor på vanliga hotell och går i jeans på jobbet. Istället för ledningsgrupper är det team som gäller. De kommunicerar enkelt och tydligt och har mycket få ledningsnivåer i organisationen. Hängivna ledare bryr sig mindre om tjänsteår och rang. Anställda blir bedömda utifrån sina prestationer. Och de som presterar bra får också bra betalt. 

– Sådana ledare bryr sig mer om kunderna än aktieägarna, då de vet att det gynnar aktieägarna på lång sikt, säger han.

Ofta har dessa ledare liten branscherfarenhet och saknar ofta både affärsplan och uttalad strategi. Dybvad berättar att de som regel börjar med noll erfarenhet och lite kunskap om den bransch bolagen verkar i. Det gör att de tänker annorlunda än etablerade aktörer.

Kunde inte brygga öl, blev störst i världen
Exempelvis visste inte grundarna av ABInBev – världens största öltillverkare – hur man brygger öl. Men de förstod hur anställda fungerar. Det hade de lärt sig genom att bygga upp en mäklarfirma.

– På ABInBev har den här filosofin fungerat i flera decennier. Och vi tror att den kommer att fungera även framöver. De som är riktigt bra med människor blir också duktiga företagsledare. Detta är anledningen till att vi investerat i bolaget. Vi gillar särskilt ledningen och kulturen, berättar Dybvad.


  • Fakta: Odin-modellen

  • Odin Fonder investerar i företag med en kompetent företagsledning, lönsam tillväxt och stark konkurrenskraft när marknaden erbjuder sådana bolag till attraktiva priser. Investeringsfilosofin, ODIN-modellen, kännetecknas av ett långsiktigt perspektiv, disciplinerade förvaltare och koncentrerade portföljer. 

  • Läs mer här: www.odinfonder.se
  • Twitter: @odinfonder
  • Linkedin: Odin Fonder

Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.

Prenumerera på Investerarbrevet:

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting.  Läs om hur Laika Consulting behandlar  personuppgifter här!

Fyll i din e-post nedan

MEDVERKA - Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta katarina.stenborg@laika.se

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: info@laika.se

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.