Denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

Publicerad 1 jan 1970

FI varnar för "räddningsbolag"

Personer som råkat ut för ett investeringsbedrägeri utsätts regelbundet för nya bedrägeriförsök. Ett nu aktuellt fall handlar om ett så kallat räddningsbolag, som erbjuder sig att köpa tillbaka värdelösa aktier som sålts genom ett tidigare investeringsbedrägeri.

Räddningsbolag förekommer ofta i investeringsbedrägerier. Finansinspektionen (FI) har precis varnat för RAM Solutions Group, som erbjuder sig att hjälpa svenskar att återfå pengar som de förlorat i ett tidigare fall av investeringsbedrägeri.

En vanlig metod för de här aktörerna är att påstå sig företräda en köpare som är intresserad av den drabbades aktier. Men för att ta del av erbjudandet måste en avgift betalas innan aktierna kan säljas. Avgiften kan vara allt från en påhittad skatt, en konverteringsavgift för att omvandla aktier till en annan typ av aktier eller en förvaltningsavgift till räddningsbolaget.

Var vaksam 

Om någon oväntat hör av sig med ett sådant erbjudande bör man vara vaksam. Krav på avgifter och skatter som ska betalas i förväg är ett vanligt tecken på att det rör sig om ett nytt bedrägeriförsök, skriver FI i ett pressmeddelande.

Räddningsbolaget drivs ofta av samma aktörer som lurat personen i det första bedrägeriet. Därför har de redan god kännedom om det första bedrägeriet och använder dessa uppgifter för att verka mer trovärdiga. 

Vilseleder allmänheten 

För att vilseleda allmänheten hänvisar aktörerna ibland till existerande eller påhittade tillsynsmyndigheter. De kan även använda sig av mejladresser och namn på någon som arbetar på en myndighet eller ett välkänt företag.

Räddningsbolagen bedriver vanligtvis inte någon tillståndspliktig verksamhet och finns därför inte i FI:s företagsregister. Det är sällan ens existerande bolag, skriver FI

Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.

Prenumerera på Investerarbrevet:

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting.  Läs om hur Laika Consulting behandlar  personuppgifter här!

Fyll i din e-post nedan

MEDVERKA - Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta katarina.stenborg@laika.se

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: info@laika.se

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.