Marc Faber, känd som den träffsäkra marknadssiaren ”Doktor Doom”, var en av talarna under Danske Invest Dagen 2014.

Publicerad 1 dec 2014

Experterna: Här finns placeringsmöjligheterna i en föränderlig värld


En föränderlig värld var temat när Danske Invest för fjärde året i rad bjöd in till Danske Invest-Dagen i Stockholm. Bland talarna fanns legendariske investeraren Marc Faber, ibland kallad Doktor Doom och Kinaexperten Frédéric Cho som gav sin syn på dagens marknad och framtidens investeringsmöjligheter.

– Vi vet inte när nästa kris kommer och det är viktigt att skapa sig en god diversifiering. Guld och kontanter är en bra katastrofförsäkring, men satsa inte på dyrt guld i USA.

Det konstaterar Marc Faber, mer känd som den kontroversiella marknadssiaren ”Doktor Doom”, under den välbesökta Danske Invest-Dagen i Stockholm.

Tillsammans med en expertpanel och Kinaexperten Frédéric Cho var Marc Faber inbjuden för att tala om den globala marknaden, Kinas utveckling och investeringsklimatet i Sverige. Temat för dagen var en föränderlig värld och Marc Faber menade bland annat investerare måste se upp för dyra maknader och räntor som skapar bubblor.

– Det är svårt att säga exakt var bubblorna kommer uppstå men ett tips är att undvika dyra amerikanska aktier och istället välja aktier inom tillväxtmarknader, menar Marc Faber.

Kina kan snart vara världens största investerare

0
0
1
84
447
Laika
3
1
530
14.0

Normal
0

21

false
false
false

SV
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Cambria;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Inom tillväxtmarknader anser Kinakännaren Frédéric
Cho att det definitivt är värt att hålla ögonen på utvecklingen i Kina. Investerare bör enligt
Cho fundera på var Kina befinner sig idag, vilka sektorer som är viktiga och
hur nya strukturreformer påverkar branscherna. 

– Kina följer i Sydkoreas, Taiwans och Japans fotspår. Det
är ingen slump att utvecklingen i landet påminner om grannländernas tidigare
klassresa. Dessa länder sneglar på varandra, inspireras av varandra och
investerar på varandras marknader, konstaterar Cho.

Han konstaterar också att allt mer av världens tillgångar samlas inom den Nordöstasiatiska marknaden. Världens största valutareserv finns i Kina och den växande överklassen i städerna driver på konsumtionen över hela världen. 

– Kinesiska direktinvesteringar ökar och landet väntas snart passera USA som världens största investerare. Under det första halvåret 2014 stod landet för hela tolv procent av direktinvesteringarna i EU, säger Frédéric Cho som menar att den privata sektorn i landet växer snabbt. 

– Kina ligger på en andra plats när det gäller antalet dollar miljardärer i världen och väntas snart ta täten även på denna lista. Det kommer bland annat leda till allt fler börsnoteringar. Kinas börsvärde kan inom femton år utgöra närmare trettio procent av det globala börsvärdet. Landet väntas med andra ord spela en betydelsefull roll för den globala investeringsmarknaden framöver, menar han.  

Aktiepanelen: Låg tillväxt, låga räntor och låg inflation
Investeringsklimatet i Sverige betraktas av den inbjudna expertpanelen som relativt positivt. Trots svikande inflation och rekordlåga räntor ser panelen möjligheter inom marknaden. Och inte minst inom aktier som ter sig allt mer attraktiva i förhållande till andra placeringsval. 

– Investeringsklimatet i Sverige ser relativt bra ut, men många investerare behöver ställa om siktet till en marknad med låga räntor och låga tillväxt under ett bra tag framöver. Investerare måste också generellt sänka sina avkastningsförväntningar och aktier förefaller just nu som ett attraktivt investeringsalternativ relativt många andra tillgångsslag, säger Ulric Grönvall, förvaltare på Danske Invest.  

Han får medhåll av den övriga panelen som består av fondförvaltare och aktiestrateger från DnB, Danske Bank och Enter Fonder. De talar också om turbulensen kring regeringsskiftet och menar att den inte väntas ha särskilt stor påverkan för den svenska börsen.

– Möjligen har det parlamentariska läget indirekt betydelse för den svenska kronan och vissa inhemska sektorer. Men Stockholmsbörsen har ett stort exportberoende och är mer påverkad av det som sker utomlands, menar Danske Banks aktiestrateg Henrik Moberg. 

Panelen tycker sig nu se ett visst skifte där cykliska branscher förefaller som mer attraktiva än defensiva. De menar samtidigt att skillnaderna mellan bolagen är stora och att marknadsklimatet framförallt gynnar investerare med en aktiv strategi.

– Låg tillväxt gör det viktigt att göra en ”bottom up-analys” och titta inom sektorerna eftersom variationerna är stora. Vinnarna kommer att finnas bland bolagen med förmåga att utvecklas under den rådande makromiljön med låg tillväxt, låg inflation och låga räntor, menar panelen.

  • Om Danske Invest
  • Danske Invest erbjuder ett brett utbud av aktie-, bland- och räntefonder med hög kvalitet för investerare i Norden, de baltiska staterna, Irland, Tyskland och Luxemburg. Bolaget förvaltar vid utgången av 2013 ungefär 76 miljarder euro och kapitalet är fördelat på mer än 350 fonder.
  • Mer information om Danske Invest och fondutbudet hittar du här