Denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

Publicerad 4 feb 2015

Europafonden som kan tjäna på både upp- och nedgång – för en stabilare avkastning

Många aktiesparare ser Europa som en intressant marknad, men gillar inte den höga volatiliteten sedan finanskrisen. Det har gjort fonden Martin Currie European Long-Short allt mer populär de senaste åren. Fonden investerar långsiktigt i europeiska aktier och kan även ”gå kort” i svaga bolag för att skapa en jämnare avkastning. Dessutom har fonden utvecklats betydligt bättre än sitt jämförelseindex sedan starten 2001.

<!--[if gte mso 9]><xml> <o:DocumentProperties> <o:Template>Normal.dotm</o:Template> <o:Revision>0</o:Revision> <o:TotalTime>0</o:TotalTime> <o:Pages>1</o:Pages> <o:Words>840</o:Words> <o:Characters>4622</o:Characters> <o:Company>HNP AB</o:Company> <o:Lines>66</o:Lines> <o:Paragraphs>13</o:Paragraphs> <o:CharactersWithSpaces>5882</o:CharactersWithSpaces> <o:Version>12.0</o:Version> </o:DocumentProperties> <o:OfficeDocumentSettings> <o:AllowPNG/> </o:OfficeDocumentSettings> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:TrackMoves>false</w:TrackMoves> <w:TrackFormatting/> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:PunctuationKerning/> <w:DrawingGridHorizontalSpacing>18 pt</w:DrawingGridHorizontalSpacing> <w:DrawingGridVerticalSpacing>18 pt</w:DrawingGridVerticalSpacing> <w:DisplayHorizontalDrawingGridEvery>0</w:DisplayHorizontalDrawingGridEvery> <w:DisplayVerticalDrawingGridEvery>0</w:DisplayVerticalDrawingGridEvery> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:DontGrowAutofit/> <w:DontAutofitConstrainedTables/> <w:DontVertAlignInTxbx/> </w:Compatibility> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="276"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal tabell"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} </style> <![endif]--> <!--StartFragment-->

Kapitalförvaltaren Legg Mason är främst känd för sina amerikanska aktiefonder samt globala räntefonder, men i och med köpet av fondbolaget Martin Currie under förra året har bolaget breddat sin profil till att även inkludera aktiefonder med fokus på bland annat Europa och världens tillväxtmarknader. En av de mest intressanta fonderna i denna portfölj är Martin Currie European Long-Short, som till skillnad från vanliga aktiefonder kan investera i både de bolag som förvaltarna tror mest på – och de som de tror minst på.


– Fonden använder sig av en så kallad Long/short-strategi med en portfölj om cirka 40-70 bolag vilket skapar en rad fördelar på en marknad med hög volatilitet. Om förvaltarna tror på en generell uppgång kan de öka fondens långa innehav och satsa på de mest attraktiva bolagen, samtidigt som de kan bevara kapitalet under nedgångsfaser genom att gå kort i (blanka) de aktier som ser svagast ut för tillfället. Den här möjligheten att hela tiden balansera portföljen utifrån marknadsklimatet jämnar ut svängningarna på ett mycket attraktivt sätt, säger Ajay Dayal, Investment Director på Legg Mason.


Välbeprövat koncept med stark historik
Att konceptet bakom European Long Short fungerar råder det ingen tvekan om. Fonden har levererat en mycket god historisk avkastning sedan strategin startades år 2001, och de båda förvaltarna Michael Browne och Steve Frost har belönats med ett flertal utmärkelser. Bland annat vann de pris vid HFM European Performance Awards 2014 för bästa Long/short-Europafond (med över 500 MUSD i förvaltat kapital). Den genomsnittliga årsavkastningen sedan <a name="_GoBack" tabindex="-1">fonden startades i början av 2001 är 7 procent till och med den 31 december 2014, samtidigt som dess jämförelseindex endast har gått upp med 2,4 procent per år under samma period. Dessutom har fondens volatilitet endast varit hälften så hög som marknaden.


– Att kunna leverera betydligt högre avkastning än jämförelseindex med avsevärt lägre volatilitet under så här lång tid talar sitt tydliga språk, och visar på att förvaltarna har en sund strategi som klarar sig väl i både upp- och nedgång. Förvaltarna har inte minst stora möjligheter att undvika större nedgångar, vilket ofta är det som verkligen pressar avkastningen hos vanliga aktiefonder.


Förberedd för olika utfall i Europa
Inför 2015 ser fondens förvaltare ECB:s massiva köp av obligationer och de låga oljepriserna som viktiga faktorer under året. Båda dessa faktorer skapar såväl möjligheter som orosmoment på marknaden.


– När det gäller ECB är det osäkert hur framgångsrika dessa obligationsköp kommer att vara, då det viktiga för regionen är att länder som Frankrike och Italien verkligen genomför strukturella reformer. Även utfallet av motsvarande åtgärder i Japan gör att vi inte är helt övertygade om att obligationsköpen får de effekter som önskas. När det gäller det låga oljepriset stödjer det bland annat konsumtionen och energiintensiva företag, men samtidigt pressas oljebolagen. Fonden har därför flera korta positioner inom oljesektorn för att dra nytta av situationen, säger Ajay Dayal.


När det gäller den framtida utvecklingen arbetar förvaltarna med flera olika scenarier och hur de tänker sig att positionera fonden om dessa blir verklighet.


– Huvudscenariot, som bedöms ha en sannolikhet om cirka 45 procent, är en relativt sidledes utveckling för börserna där fonden har möjlighet att köpa efter korrektioner och sälja när värderingarna är högre. I dessa fall föredrar fonden stabila ickecykliska bolag samt exportörer till andra regioner för våra långa innehav, medan förvaltarna blankar bolag som verkar inom Europa med små vinstmarginaler.


Om stimulanserna från ECB och det låga oljepriset däremot ger en positiv effekt på den europeiska ekonomin, vilket bedöms ha en sannolikhet om cirka 30 procent, kommer fonden istället att fokusera på att köpa och behålla långa innehav och använda belåning för att kunna dra nytta av uppgången på bästa sätt. I denna typ av situation föredrar förvaltarna cykliska bolag med exponering mot Europa vilka skulle tjäna stort på en förbättrad europeisk ekonomi.


– Vi ser även en 20 procents sannolikhet för en fallande aktiemarknad, och 5 procents risk för en period med branta kursfall. Under en period som präglas av kursnedgångar skulle fonden använda sig av möjligheten att gå kort i högbelånade bolag som kan tappa stort i värde, och om nedgångarna på marknaden tilltar ytterligare kan förvaltarna överväga att blanka aktier i central- och Östeuropa, Frankrike samt i de svaga så kallade PIIGS-länderna samtidigt som fokus då ligger på att bevara kapitalet, säger Ajay Dayal.<o:p></o:p>


Genom att löpande utvärdera sannolikheten för olika typer av scenarier på detta sätt är fondens förvaltare ständigt förberedda på hur de ska agera även om marknaden drabbas av oväntade händelser.


Komplement till traditionella aktiefonder
European Long Shorts målsättning att leverera en stabilare avkastning än marknaden över tid gör den till ett attraktivt alternativ för de sparare som värdesätter en lägre volatilitet framför möjligheten till högsta möjliga avkastning. Ajay Dayal framhåller även fondens fördelar som ett komplement till traditionella aktiefonder med inriktning mot Europa.


<span style="font-size:11.0pt;line-height:115%;font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font: minor-latin;mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-font-family:" times="" new="" roman";="" mso-bidi-theme-font:minor-bidi;mso-ansi-language:sv;mso-fareast-language:en-us"="">– Genom att investera en del av sin Europaexponering i den här typen av strategi erhålls möjlighet till en bättre stabilitet i avkastningen samtidigt som diversifieringen ökar. Och det är något som kan vara intressant för många investerare med tanke på att vägen framåt ser fortsatt osäker ut för Europa. Fondens möjlighet att snabbt anpassa sig efter rådande omständigheter passar verkligen dagens osäkra ekonomiska klimat, avslutar Ajay Dayal.<!--EndFragment-->

Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.

Prenumerera på Investerarbrevet:

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting.  Läs om hur Laika Consulting behandlar  personuppgifter här!

Fyll i din e-post nedan

”Vi är överlägsna konkurrenterna”

Efterfrågad produkt på väg mot marknaden. Det svenska teknikbolaget Flexiwaggon står nu inför det verkliga genombrottet med sin smarta och på många sätt unika järnvägsvagn. Flera internationella samarbeten är etablerade och när den första vagnen snart är klar går försäljningsarbetet in i en mycket intensiv fas. – Vi är överlägsna konkurrenterna, säger Flexiwaggons vd.
MEDVERKA - Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta katarina.stenborg@laika.se

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: info@laika.se

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.