En av världens största kapitalförvaltare tror att vi står inför ett amerikanskt decennium.

Publicerad 5 aug 2013

Ett ”nordiskt ögonblick” har banat vägen för ett amerikanskt decennium


En enorm återhämtning på bostadsmarknaden, satsningar på forskning och utveckling bland bolagen samt naturgasutvinningen i landet. Det är bara några av de saker som enligt kapitalförvaltaren Legg Mason, talar för en fortsatt stark tillväxt i USA framöver.

0
0
1
47
254
Laika Consulting
2
1
300
14.0

Normal
0

21

false
false
false

SV
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Cambria;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

– De länder som har lyckats återhämta sig efter finanskrisen har upplevt ett ”nordiskt ögonblick”. Det menar Richard Gillham, Managing Director på kapitalförvaltaren Legg Mason.

 

Med ett ”nordiskt ögonblick” syftar Richard Gillham på händelserna under den nordiska bankkrisen på 1990-talet. De nordiska länderna tvingades under perioden genomföra ett antal olika åtgärder som på sikt skulle leda fram till banksektorns återhämtning:

– Det handlar om att våga möta problemen genom tuffa, men nödvändiga, reformer för att kunna skapa en hållbar tillväxt. Den starka utvecklingen i USA är ett resultat av att landet genomgick sitt ”nordiska ögonblick” redan under 2008 och 2009, medan många andra länder fortfarande har denna smärtsamma resa framför sig.

 

Peter Andersson arbetar som Nordenchef på kapitalförvaltaren och håller med om att det är viktigt att kunna ta tag i problemen även om de är svåra:

– Ett aktuellt exempel är konkursen i Detroit, som är tråkig men som ger staden en chans till nystart. USA har en stor fördel genom sin konkurslagstiftning, ”Chapter 11” som ger det utsatta företaget en chans till omstrukturering och en slutlig utkomst som ar mer gynsam for alla inblandade parter. Genom att skydda det drabbade företaget från omedelbar likvidation och utmätning så lyckas man ofta undvika det annars tragiska skeendet där babyn kastas ut med badvattnet. I Europa ser vi tyvärr andra tendenser med vissa länder som försöker dölja sina svårigheter genom så kallad ”kreativ bokföring”, konstaterar han.

 

Uppgången i USA har bara börjat

På Legg Mason anser man nu att ett antal saker talar för en fortsatt positiv utvecklingen i USA. En av dessa är återhämtningen på bostadsmarknaden. Efter att ha fallit med över 30 procent under krisåren bidrar nu bostadssektorn återigen till en positiv BNP-tillväxt.

– Bostadspriserna har stigit kraftigt och effekten av återhämtningen ska inte underskattas. Den amerikanska privata förmögenheten visar nu en rekordnivå. Samtidigt är det totala värdet av privatägda fastigheter cirka 20 procent lägre i jämförelse med den senaste toppen, vilket visar potentialen, konstaterar Peter Andersson.

 

Han tillägger att andra viktiga faktorer som skapar förutsättningar för tillväxt, är naturgasutvinningen som driver en industriell revolution i landet, samt företagens ökande satsningar på forskning och utveckling. 

– Företagen satsar nu mer på forskning och utveckling och får också bättre betalt för sina insatser. Vi ser nu att rekordmånga läkemedel kommer ut på marknaden samtidigt som administrationen har förbättrats. Det är givetvis inte en slump att så många läkemedel lanseras på marknaden just nu ganska exakt tio år efter att forskare lyckades kartlägga den fullständiga DNA sekvensen, säger Peter. Vi ser bland annat stora framsteg inom forskning för genetiska sjukdomar som Alzheimers.

 

Kina är inte längre ”världens fabriksgolv”

Att 2010-talet kommer bli den amerikanska marknadens decennium anser Richard Gillham och Peter Andersson också hänger ihop med stora utmaningar på många andra marknader. I Euroområdet brottas man bland annat med skuldproblematik och politisk oenighet, medan BNP-tillväxten i flera utvecklingsländer har mattats av.

– För ett antal år sedan utklassade många tillväxtländer övriga världen med sin tillväxttakt, men idag har brist på råvaror till energi och ökande utsläpp bidragit till att det ser annorlunda ut. Ett exempel är Kina som strävar efter en stabil tillväxt på runt 7 till 8 procent. Inflationstakten är också relativt hög i landet, vilket medför en minskad konkurrenskraft, konstaterar Richard Gillham. 

 

Richard tillägger också att en annan sak att ta hänsyn till gällande utvecklingen i Europa, är den senaste tidens devalveringar i Japan, som kommer påverka många länder. Det gäller framförallt Tyskland, som liksom Japan har en stor del av sina exportvaror inom avancerad tillverkning, verktyg samt bilindustrin. Jämför exempelvis Toyota med Volkswagen i år. Toyota har under året gått upp med 65 procent medan Volkswagen gått minus 12 procent.

 

Minskade stimulanser är ett sundhetstecken

Peter Andersson konstaterar avslutningsvis att det under senare tid varit många spekulationer kring kommande räntehöjningar från den amerikanska centralbanken och nedskärningar av lättnadsprogram. På kort sikt kan han förstå att det skapar en viss oro på marknaden, men han konstaterar samtidigt att det är ett ekonomiskt hälsotecken. 

– Att de offentliga stimulanserna äntligen kan minska är goda nyheter och reflekterar en starkare underliggande ekonomi. BNP- tillväxten i USA ligger nu på omkring två procent Men detta döljer en betydligt starkare tillväxt om cirka 3,5 procent i den privata sektorn medan den offentliga minskar med 1, 5 till 2 procent. I slutet av 2007 var de offentliga utgifterna 25 procent av BNP, medan de nu ligger på omkring 22. Det långsiktiga genomsnittet ligger på cirka 18 procent, vilket tyder på att ekonomi är på väg mot en mer balanserad nivå, sammanfattar han.