Denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

Det går att tjäna pengar på börsen också när kurskurvorna pekat nedåt.

Publicerad 1 sep 2015

Dags att blanka fastighetsaktier?

Skakig börs och fallande aktiekurser behöver inte betyda stora förluster. Med placeringsinstrumentet Blanka tjänar du pengar när aktiekurserna faller. Nordea utökar nu dessutom sitt sortiment av Blanka så att den som inte längre tror på fastighetsaktier har ett intressant placeringsalternativ.

Kan en placerare glädjas åt att aktiebörsen går ned? Ja, absolut, och när marknaden störtdök under några dagar i slutet av augusti så var det inte alla som var förtvivlade. De som hade placeringar vars värde ökar när aktiekurserna går ned hade all anledning att glädjas.

– De som då hade negativa positioner var nog väldigt glada, säger Glenn Wigren på Nordea Markets.


Sedan omkring två år tillbaka har Nordea placeringsprodukten Blanka i sitt sortiment. En Blanka är ett värdepapper som är knuten till en aktie, men där korrelationen är den omvända; går kursen på den underliggande aktien ned så ökar värdet på blanka, och tvärtom om aktiekursen stiger. En placerare som har korta, eller negativa, positioner på aktiemarknaden har positionerat sig för en kommande nedgång, vilket i det här fallet betyder innehav av Blanka.  


– Vi såg hur omsättningen i Blanka ökade i samband med svängningarna på börsen, säger Wigren, som påpekar att det tidigare börsklimatet med stadigt stigande kurser gjorde att intresset för blankning var ganska svalt.


Ställer dagliga priser

Att blanka en aktie betyder i korthet att sälja en aktie som man inte äger, utan har lånat, med målet att senare, när aktien eller aktierna skall lämnas tillbaka, köpa tillbaka dessa till en – förhoppningsvis – lägre kurs. Blankning används när en placerare förväntar sig att kursen i en viss aktie ska gå ned. 


– Den stora fördelen med Blanka, och som skiljer den produkten från traditionell blankning, är att den kan köpas inom ramen för ett investeringsparkonto eller en kapitalförsäkring, vilket ger skattefördelar, säger Glenn Wigren.


Värdet på Blanka stiger med lika mycket som aktien faller varje dag. Löptiden på en Blanka är, precis för vad som gäller för aktier, oändlig.


I dag finns över 35 av börsens aktier att välja mellan när det gäller de underliggande aktierna. Dessutom finns en Blanka som är knuten till indexet OMXStockholm 30. Med de senaste tillskotten i Blanka-segmentet är det nu också möjligt att blanka fastighetsaktier.


– Fastighetsaktier har gått bra på börsen under en längre tid och räntorna är väldigt låga, därför finns nog många som undrar om inte priserna har nått sin topp, säger Wigren


Omsättningen i Blanka ökade också under börsturbulensen, och den som hade placerat i exempelvis en Blanka på fastighetsbolaget Fabege kunde se värdet av sitt innehav öka med över 10 procent under några dagar. 


– Fastighetsmarknaden är ju en marknad som väldigt många har en åsikt om och när vi har pratat med kunder så är det många som efterfrågat Blanka som är kopplade till fastighetsaktier, säger Wigren.


Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.

Prenumerera på Investerarbrevet:

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting.  Läs om hur Laika Consulting behandlar  personuppgifter här!

Fyll i din e-post nedan

MEDVERKA - Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta katarina.stenborg@laika.se

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: info@laika.se

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.