Denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

Publicerad 1 apr 2015

Dags att åter titta närmare på Japan?

När körsbärsträden blommar firar miljontals japaner Hanami. Det är en kort men intensiv period. Frågan är om Japans ekonomiska återhämtning också är kortvarig?

I december i fjol omvaldes Shinzo Abe till Japans premiärminister och landets  ekonomi har stärkts. Under fjärde kvartalet 2014 ökade Japans BNP med 1,5 procent. Även hushållens konsumtion ökade, dock mindre än förväntat.  


– Sedan Shinzo Abe omvaldes har förutsättningarna för Japan förbättrats och landets näringsliv ser ljusare på framtiden. Att hushållens konsumtion ökade är positivt. Den ökningen ska ses mot bakgrund av att landet höjde momsen från fem procent till åtta procent i april förra året, säger Kwok Chern-Yey, Head of investment management på Aberdeeen Asset Management. 


Den japanska inflationen ökade endast med 0,5 procent under december jämfört med ett år tidigare. Chefen för Japans centralbank, Haruhiko Kuroda, har satt som mål att inflationen ska öka till 2 procent fram till april i år. 


– Den japanska centralbanken genomför massiva tillgångsköp och Haruhiko Kuroda har sagt att inflationsmålet kommer att nås. Men han säger även att inflationsutvecklingen är beroende av omvärldsfaktorer som till exempel oljepriset, säger Kwok Chern-Yey.


Ett lågt oljepris gynnar många japanska företag eftersom produktionskostnaderna blir lägre. Nackdelen är att det låga oljepriset även är inflationsdämpande. Men högre löner kan vara ett sätt att få fart på inflationen, enligt Kwok Chern-Yey.


– Trots att politiker har tryck på om lönehöjningar har stora företag motsatt sig det. Men tidigare i år ändrades det när företag som Toyota och Nissan gick med på lönehöjningar. Om andra bolag följer efter så kan den nuvarande konsumtionsökningen hålla i sig, säger Kwok Chern-Yey. 


Bra utveckling för aktiemarknaden

Det japanska indexet Nikkei står på sin högsta nivå sedan april år 2000. Och det bredare, och enligt Kwok Chern-Yey det mer representativa indexet, Topix, närmar sig 2007 års nivå. Räknat i dollar har den japanska aktiemarknaden utvecklats bättre än många andra större marknader. Aktiemarknadens uppgång har stärkts bland annat som en följd av att den japanska valutan, Yen, har försvagats mot den amerikanska dollarn, vilket har gynnat exportbolagen. 


Stor andel likvida medel 

Många japanska företag sitter på en stor andel likvida medel och allt fler investerare trycker på att detta kapital ska komma aktieägarna till godo. Det kan ske genom till exempel utdelningar eller återköp av aktier. 


– För investerare som har tålamod är detta en intressant utveckling. Även om det går långsamt så pekar utvecklingen på att allt fler företag är öppna för återköp eller för att höja utdelningarna, säger Kwok Chern-Yey. 


En anledning till att företagen har stora kassor är den svaga inhemska efterfrågan, som medför att bolag avstår från att investera. Men Shinzo Abes reformpaket ”Abenomics” ska även få fart på den inhemska konsumtionen. 


– Om Abenomics lyckas kan det leda till att företag investerar mer. Men man ska också komma ihåg att en investering i japanska bolag bara delvis är en investering i Japan. Landets största marknader är USA och Kina och dessa länder har blivit alltmer ekonomiskt sammanlänkade med Japan, säger Kwok Chern-Yey  och betonar att det finns många välskötta japanska bolag att investera i.Aberdeen Asset Management tillhandahåller inte sådan finansiell rådgivning som avses i lagen (2003:862) om finansiell rådgivning till konsumenter eller sådan investeringsrådgivning som avses i lagen (2004:46) om investeringsfonder

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitaletDenna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.

Prenumerera på Investerarbrevet:

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting.  Läs om hur Laika Consulting behandlar  personuppgifter här!

Fyll i din e-post nedan

”Vi är överlägsna konkurrenterna”

Efterfrågad produkt på väg mot marknaden. Det svenska teknikbolaget Flexiwaggon står nu inför det verkliga genombrottet med sin smarta och på många sätt unika järnvägsvagn. Flera internationella samarbeten är etablerade och när den första vagnen snart är klar går försäljningsarbetet in i en mycket intensiv fas. – Vi är överlägsna konkurrenterna, säger Flexiwaggons vd.
MEDVERKA - Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta katarina.stenborg@laika.se

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: info@laika.se

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.