Denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

Publicerad 7 jan 2013

Budgetstupet skymmer positiva USA-nyheter

Trots att budgetstupet i USA inte löstes till fullo över nyårsnatten finns det många ljuspunkter i den amerikanska ekonomin. Det menar Richard Gillham och Peter Andersson på den amerikanska kapitalförvaltaren Legg Mason.

Enligt Richard Gillham,  Managing Director och ansvarig för Produkt Specialist gruppen på Legg Masons London-kontor, har det mediala intresset för det som har kommit att kallas budgetstupet skymt många goda nyheter från USA de senaste månaderna. 

Ingen som har kunskap om arbetet för att stärka de amerikanska statsfinanserna trodde att de värsta farhågorna om budgetstupet skulle besannas, säger han. 

En av våra förvaltare uttalade sig om budgetstupet och sa att ”although Congress is hugely disfunctional they are not suicidal” och det får man nog säga var huvudet på spiken, inflikar Peter Andersson, som är ansvarig for Legg Masons verksamhet i Norden.

Men förhandlingstaktiken kräver att alla parter jobbar in i det allra sista för att hitta en överenskommelse. Därför dröjde det till nyårsnatten innan ledamöterna i den amerikanska kongressen nådde en uppgörelse om att höja skatterna för höginkomsttagare, samtidigt som de sköt upp det svåra beslutet om att skära i statens utgifter i två månader. Världens marknader drog en lättnadens suck, men nu kommer debatten om budgetstupet att fortsätta fram i vår. 

Man kan se det som en nackdel att debatten drar ut på tiden. Men å andra sidan innebär det beslut som nu redan har fattats inte bara att höginkomsttagare får betala mer i skatt. Framför allt innebär det oförändrade skatter för låginkomsttagare. Det får stor betydelse för privatkonsumtionen framöver, säger Richard Gillham. 

En god nyhet är att många av de tillfälliga skatte-lättnader som president Bush införde i samband med finanskraschen 2008 har gjorts permanenta, påpekar Peter Andersson. 

I nyårsnattens överenskommelse fick Demokraterna också igenom att nuvarande arbetslöshetsförsäkring, som beror två miljoner människor, förlängs med ett år. 

Hela debatten om budgetstup och skuldtak handlar egentligen om att stärka de amerikanska statsfinanserna. Något som ofta glöms bort, och som ju bäddar för betydligt ljusare ekonomi framöver.

Vi har redan börjat se flera tecken på förbättring. Exempelvis har huspriserna i USA stabiliserats efter kraschen 2008 och till och med börjat stiga, säger Richard Gillham.

Därmed kan den amerikanska husmarknaden börja normaliseras efter en period av kraftig obalans mellan utbud och efterfrågan. 

Andra ljuspunkter är låga energipriser i USA, särskilt för naturgas, vilket gynnar industrin, samt relativt låga arbetskraftskostnader. Blickar man internationellt har den kinesiska ekonomin nu troligen bottnat ur och centralbankerna världen över agerar för att återskapa hushållens förtroende – vilket i sin tur kommer att påverka företagens investeringsvilja. 

Aktiemarknaden har varit klart undervärderad under lång tid, och även om kurserna nu har börjat stiga finns det fortfarande mycket att hämta, menar Peter Andersson och Richard Gillham. Legg Mason gillar bland annat aktier inom hälsa och läkemedel, en sektor som gynnas av nuvarande demografi med en åldrande befolkning och många lovande forskningsprojekt kring stora sjukdomar som MS och cancer. 

Vi ser också positivt på aktier inom industrierna olja och gas, dock ej genom direkta investeringar i olje eller gasföretag utan i service relaterade bolag i dessa industrier. Vi ser även en hel del goda investeringar inom it, säger Peter Andersson. 

Men inom it-sektorn är vi mer kräsna och det gäller att välja rätt industri och aktie. Företag som har verksamhet inom mobilitet, exempelvis teknik som möjliggör mobil handel, samt molntjänster som bland annat gör det möjligt att lagra datainformation utanför datorn. Vi gillar även en hel del företag som har sin verksamhet inom så kallad ”gammal” teknik. T ex halvledare eller LED ljus som knappast är nya uppfinningar men där hög-kvalitativa och lönsamma bolag hittat nya användningsområden för sina produkter. 

  • Om Legg Mason
  • De första 83 åren ägnade sig företaget uteslutande åt aktiemäkleri. Därefter startade en ny era när bolaget tog steget in i fondbranschen. Firmans första fond fick namnet Legg Mason Capital Management Value Trust och lanserades 1982. Firman har sen vuxit genom organisk tillväxt samt uppköp av andra kapitalförvaltare och har idag $648Mdr under förvaltning, berättar Peter Andersson, ansvarig för Legg Masons verksamhet i Norden sedan 2009.
  • För mer information:<a tabIndex="-1" href="http://www.leggmason.com/" target="_blank"> www.leggmason.com

Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.

Prenumerera på Investerarbrevet:

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting.  Läs om hur Laika Consulting behandlar  personuppgifter här!

Fyll i din e-post nedan

”Vi är överlägsna konkurrenterna”

Efterfrågad produkt på väg mot marknaden. Det svenska teknikbolaget Flexiwaggon står nu inför det verkliga genombrottet med sin smarta och på många sätt unika järnvägsvagn. Flera internationella samarbeten är etablerade och när den första vagnen snart är klar går försäljningsarbetet in i en mycket intensiv fas. – Vi är överlägsna konkurrenterna, säger Flexiwaggons vd.
MEDVERKA - Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta katarina.stenborg@laika.se

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: info@laika.se

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.