Publicerad 1 sep 2014

100 000 affärer i Nordeas räntebevis


Svenska investerare fortsätter att intressera sig för sparprodukten räntebevis. Nyligen noterade Nordea 100 000 genomförda affärer i ränteplaceringen som visat sig vara lika populär oavsett ränteklimat.

Den riskfyllda aktiemarknaden och den låga avkastningen på kontoplaceringar har skapat en stor efterfrågan på en produkt som erbjuder möjlighet till god ränta samt regelbundna ränteutbetalningar. För drygt två år sedan lanserade Nordea sina räntebevis och sparprodukten har överträffat bankens alla förväntningar. 

– Intresset för våra räntebevis har varit enormt. En summering av de två första åren visar en omsättning på över 10 miljarder kronor samt 100 000 genomförda affären. Produkten är idag en stor placering på sparmarknaden och rekommenderas regelbundet av rådgivare och ekonomer, berättar Anders Nicander som är chef för Investment Products på Nordea Markets.

Han konstaterar att utvecklingen kring sparprodukten också har varit fantastisk bra. Nordea erbjuder idag ett trettio-tal räntebevis kopplade till index eller företag och samtliga av dem har stigit i värde sedan noteringen. Tillsammans har de också betalat ut kupongräntor på närmare 746 miljoner kronor. 

Betalar ut en löpande kupongränta

Räntebevis är en produkt som kan liknas vid företagsobligationer men med några betydande skillnader. Räntebevisen är exempelvis inte utgivna av bolagen de är kopplade till, utan av Nordea. De handlas också i poster om 10 000 kronor och betalar ut en löpande kupongränta fyra gånger per år, i mars, juni, september och december. 

– Det faktum att räntebevisen är börsnoterade innebär att de
har en transparent prissättning som är lätt att följa. De går också att köpa och
sälja lika enkelt som en vanlig aktie. Spararen kan placera räntebevisen
i ett vanligt Investeringssparkonto ISK, IPS samt i alla kapitalförsäkringar och
tjänstepensioner som tillåter värdepapper, berättar Anders Nicander.

Natalie Roghult
0
0
2014-06-30T11:51:00Z
2014-06-30T11:51:00Z
1
57
303
Laika
2
1
359
14.0

Normal
0

21

false
false
false

SV
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Cambria;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

 

Räntan som investeraren får är rörlig och uppgår till tre-månaders STIBOR plus ett fast procentuellt räntetillägg. STIBOR är den ränta som bankerna betalar när de lånar pengar av varandra på den svenska marknaden och det fasta räntetillägget är framförallt beroende av vilken kreditrisk företaget har som är kopplat till räntebeviset. En högre kreditrisk ger normalt ett högre räntetillägg än ett bolag med lägre kreditrisk.

Populär placering även i lågränteklimat

Anders Nicander berättar att Nordea lanserade sina första räntebevis för två år sedan och att tajmingen med marknaden var näst intill optimal. Intresset för ränteplaceringar var rekordhögt och räntorna befann sig på höga nivåer. Marknaden befinner sig i dag i ett helt annat läge med rekordlåga räntenivåer. Trots det konstaterar Anders Nicander att intresset för räntebevisen är högt. 

– Räntorna är låga och bedöms också vara fortsatt låga under ett bra tag framöver. Det har medfört att investerare fått skruva ner sina avkastningsförväntningar. Räntebevisen utgör ett bra alternativ för ränteplacerare som vill ha möjlighet till en god avkastning samtidigt som de vill sätta ihop en egen ränteportfölj, säger Anders Nicander.

Lanserar sex nya räntebevis och app med realtidskurser

Efter framgångarna inom räntebevisen har fokus från Nordeas sida varit att notera fler räntebevis. Målet har varit att underlätta för spararna att skapa en god diversifiering. Inför hösten lanserar banken sex nya räntebevis och presenterar samtidigt en helt ny app för placeringen. I appen kan spararen visa kurser i realtid, sätta ihop sina egna räntebevisportföljer och se kommande ränteutbetalningar. 

– Med hjälp av appen har användaren bland annat en möjlighet att ta del av analyser, köp- och säljsidor, orderdjup och mycket mer. Målet har varit att skapa en god överblick kring placeringarna samt att underlätta för spararna att handla med räntebevisen, säger Anders Nicander.