investerarbrevet.se

Hela denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

Uthållig norrman kör ifrån svenskarna

– Odlar tomater och fisk i ett kretslopp

Säkrar kinesisk stororder

Stärker bolagets finansiella ställning

Investerarbrevet #4 2017
Välj nummer
Innehåll

Endomines nya vd: ”Vi tittar på möjliga samarbeten”

"Jag ser stor potential i Karelska Guldlinjen där Endomines bedriver sin guldbrytning", säger Saila Miettinen-Lähde, som i maj i år blir gruvbolagets vd.

Publicerad 2017-04-03

I slutet av mars blev det klart att Saila Miettinen-Lähde blir ny vd för gruvbolaget Endomines. Saila Miettinen-Lähde berättar att hon ser positivt på bolagets framtid, och hon utesluter inte ett framtida samarbete med en annan aktör inom gruvnäringen.

– Naturligtvis ser jag jobbet som en stor utmaning. Jag tror också att det passar mig med mina erfarenheter från gruvindustrin.

Det säger Saila Miettinen-Lähde, som nyligen utsågs till ny vd för gruvbolaget Endomines. Hon tillträder den 1 maj, och efterträder då Markus Ekberg som varit Endomines vd sedan 2009.

Saila Miettinen-Lähde har tidigare bland annat varit vice vd och ekonomichef på Talvivaara Mining, och hon säger att hon ser positivt både på gruvnäringen generellt och på företaget Endomines specifikt.

Stor potential i Karelska Guldlinjen
– Jag ser stor potential i Karelska Guldlinjen där Endomines bedriver sin guldbrytning, säger hon. 

Hon är också av den uppfattningen att bolagets nuvarande strategi med selektiv gruvdrift har varit den rätta under rådande omständigheter.

– Sedan får vi bestämma hur strategin ser ut i framtiden. Mycket beror på hur marknaden utvecklas, säger Saila Miettinen-Lähde. 

När det gäller Endomines långsiktiga strategi så ser Saila Miettinen-Lähde positivt på eventuella strategiska samarbetet med andra bolag.

– Lite längre fram kommer vi nog att titta på möjliga samarbeten, berättar hon.

Politisk oro gynnar guldet
När det gäller guldmarknaden – och i synnerhet guldpriset – så anser hon att marknaden har gynnats av det senaste halvårets internationella politiska oro.  

– Naturligtvis vill ingen ha en alltför orolig marknad. Men guldets roll som ”safe haven” gör att priset tenderar att gå upp under mer osäkra tider, vilket gynnar guldbolagen, säger Saila Miettinen-Lähde, som ändå hoppas på en stabilare framtida utveckling.

– Ja, naturligtvis. I längden är stabilitet betydligt bättre, slår hon fast.

Saila Miettinen-Lähde säger sig ha en fortsatt gradvis uppgång i guldpriset från dagens nivå i sitt grundscenario.

Priset på Guld, 1 år
Dollar per uns


Källa: Plus500

Selektiv gruvdrift gav bättre resultat
Endomines, som är noterat både på Nasdaq Stockholm och Nasdaq Helsingfors, bedriver guldbrytning i östra Finland längs Karelska Guldlinjen. Till följd av det sjunkande guldpriset lade bolaget under förra året om produktionen till så kallad selektiv gruvdrift. Det innebär en minskning av den faktiska produktionen, men att produktionen samtidigt inriktas på malm med högre guldhalt. Endomines minskade under 2016 produktionen till omkring hälften, jämfört med 2015, men samtidigt stärktes resultatet.       

I samband med Brexit-omröstningen i somras steg guldpriset från den tidigare bottennivån, för att sedan på nytt falla tillbaka. Hittills under 2017 har priset varit i en uppåtgående trend, och låg i slutet av mars kring 1 240 dollar per uns.   

Läs mer om Endomines här.

Se Endomines hemsida här.

Fyll i din e-post nedan för att prenumerera på Investerarbrevet:Proteserna som hjälper krigsskadade

”Ansvarsfulla investeringar har blivit något av ett modeuttryck”

Hittar rätt bland ansvarsfulla investeringar.

Oavsett hur man definierar ansvarsfulla investeringar, så är det många som frågar sig om bolagen ”gör rätt”. Det omfattar hur bolagen beter sig gentemot alla intressenter; kunder, medarbetare, investerare, lokalsamhällen och miljön.

Hedgefonder: En toppresterare att räkna med

Hedgefonden som snittar på 13 procent.

Privata Affärer har utsett Prior Nilsson Idea till bästa hedgefond 2016. Förvaltaren, Torgny Prior, placerar efter sina bästa idéer som lyxkonsumtionsbolag och bilar. Den strategin har gett fonden fart.

Aktietips: Norrmannen spårar upp svenska vinnaraktier

Uthållig norrman kör ifrån svenskarna.

Odin Sverige har presterat bra under många år. Vegard Søraunet, som förvaltar fonden, placerar i såväl stora som små bolag. Nyligen fyllde han på portföljen med intressanta aktier.

Så investerar du med Intervallcertifikat

Öppnar dörren för nya investeringar.

Societe Generale har lanserat en ny produkttyp på den svenska marknaden: Intervallcertifikat. De öppnar dörren för helt nya investerings- och tradingstrategier inom tillgångsslag som aktier, index och råvaror.

Investerarbrevet #4 2017
Krönikörer
Mattias Cullin
Head of Swedish Equities, Danske Capital

Svenska aktier – satsa defensivt!

Anders Magnusson
Institutionell Rådgivning Söderberg & Partners

Lösningen på världsproblemen?

Magnus Sundström
Art Director och cocktailentusiast, Laika Consulting

Månadens cocktail: Vesper

Fond: Så mycket bättre

Hur hållbara är dagens aktieutdelningar?

Analys visar att toppen kan vara nådd.

Räntemarknaden ger nästan noll och därför har direktavkastningen på aktier blivit viktigare. Historiskt står också utdelningar för en stor del av den totala avkastningen på aktiemarknaden. Men historiska jämförelser visar också att dagens höga utdelningar kanske inte är långsiktigt hållbara.

Fonden som väljer mellantinget – slår index

Fyra kriterier avgörande .

Förutom att modellbaserade fonder är billigare tenderar de att ge högre avkastning. Storebrand Global Multifaktor är en modellbaserad fond som minst sagt har levererat. Förvaltaren Andreas Poole tipsar om aktier som definitivt kan ha mer att ge.

Lista: 10 bästa hållbarhetsfonderna

Fondexpertens bästa fondtips.

Hållbarhet är i full färd med att segla upp som ett av de viktigaste kriterierna när sparare väljer fonder. Söderberg & Partners hållbarhetschef Kajsa Brundin tipsar om 10 bra fonder.

Fintech: Briox på byrå-offensiv i Finland

Ny strategi borgar för stark framtid.

Fintechbolaget Briox – som säljer egenutvecklade affärssystem – nya strategi har levererat. Skulderna är borta, försäljningen har ökat med 70 procent och nu stundar en kraftig expansion i Finland, en expansion som ska följas upp i fler länder som Tyskland.

Så investerar du i fastigheter i Latinamerika

Panamas fastighetssektor växer snabbt.

Bland världens tillväxtländer är Panama en doldis. Men tillväxten är bland den högsta i världen och landet är politiskt stabilt. Fastighetsmarknaden utvecklas väl, vilket det svenska bolaget Tectona tagit fasta på som förbereder en notering på NGM.

Maha fyndar i Brasilien – köper oljefält med god potential

Stärker bolagets finansiella ställning.

Det svenska oljebolaget Maha Energy fortsätter sin uttalade strategi att förvärva tillgångar med stor framtida potential. Under maj genomför bolaget en nyemission för att finansiera ett nytt strategiskt förvärv i Brasilien.

Enkel tillväxtstrategi för Dividend Sweden

"Vi ser ett accelererande affärsflöde".

Efter en övertecknad nyemission förbereder investeringsbolaget Dividend Sweden en expansion av verksamheten. Strategin är enkel: bolaget ska helt enkelt göra mer av vad de gör i dag. Och hittills har den strategin varit mycket lönsam.

Miljövänlig fordonsglykol nästa storsäljare?

Recyctec växlar upp till fordonsindustrin.

Miljöteknikbolaget Recyctecs listbyte till First North närmar sig. Samtidigt har bolaget beslutat att bredda sitt erbjudande till ett expansivt segment.

Ökad efterfrågan lyfter nanoteknikbolaget

Forskningen genererar affärer.

Teknikbolaget Insplorion, som driver flera olika forskningsprojekt inom nanoteknik, ökar takten också när det gäller den faktiska kundbearbetningen. Framförallt är det bolagets mätinstrument som möter en allt högre efterfrågan.

Är Kina den nya globala ledaren?

Nu förkastar Kina protektionism.

I spåren av Donald Trumps “America First”-politik och en ökad nationalism har Kina framträtt som en otippad förordare av globalisering. Men förslagen om att landet kan ersätta USA och bli globalt dominerande är inne på fel spår.

Noterat läkemedelsbolag på väg in i avgörande fas

På väg mot global marknad .

Med en välfylld kassa kan läkemedelsbolaget Isofol accelerera utvecklingen. En avgörande klinisk studie av bolagets läkemedelskandidat är planerad till senare i år. Marknadslansering antas bara ligga några år framåt i tiden.

Se Maha Energys webbsända investerarträff

Informerar om emissionen.

Inom kort genomför oljebolaget Maha Energy en nyemission för att finansiera ett nytt strategiskt köp. Här kan du se och höra Maha Energys vd Joans Lindvall presentera bolaget och de kommande satsningarna.

Finalisten i Genikampen: ”Här är räntan riktigt bra”

Marknadsplatslånen som ger 7 procent.

Hon kom tvåa i Genikampen, har jobbat som polis på Ekobrottsmyndigheten och är numera IT-jurist. Erika Malmberg väljer att investera i lån hos Lendify, fastigheter och i onoterade bolag.

Offensiv emission inför studier på människor

Fokus på njurskador.

Läkemedelsbolaget A1M Pharma har för avsikt att gå in i klinisk fas med sin läkemedelskandidat inom njurskydd med siktet att kunna presentera preliminära data redan under 2018. Därefter siktar bolaget på att kunna inleda förhandlingar med internationella läkemedelsbolag.

Stjärnförvaltarens bästa aktietips

Prisbelönad förvaltare tipsar om aktier.

Morningstar har korat fonden Cliens Sverige Fokus till bästa Sverigefond. Fondens förvaltare Thomas Brodin berättar om var möjligheterna finns och om receptet bakom framgången.

Svenskt bolag tar solkraften till nya höjder

Säkrar kinesisk stororder.

När alla prognoser pekar på en kraftig global efterfrågeökning av solfångare finns det ett svenskt bolag som står redo att leverera. Absolicon kommer att genomföra investeringar som i ett slag ökar produktionskapaciteten rejält och samtidigt gör produktionen betydligt billigare.

Läkemedelsbolaget med visionen att sätta punkt för HIV

Lovande resultat för ISR:s HIV-läkemedel.

I slutet av mars noterades läkemedelsbolaget Immune System Regulation, ISR, på First North. I portföljen finns flera högintressanta läkemedelskandidater som kan innebära viktiga behandlingsframsteg för HIV och AIDS. Och i pipen ligger även potentiella botemedel mot andra virussjukdomar.

Börsnotering: Framtidens matproduktion finns i Härnösand

– Odlar tomater och fisk i ett kretslopp.

Inga gifter, inga utsläpp och inga onödiga transporter. Härnösandsbaserade Peckas Naturodlingar bygger upp en storskalig produktion av hållbara livsmedel året runt. Nu genomförs en emission inför noteringen på NGM.

Roadshow: Bioservo om miljardmarknad för robotteknik

Event

Bioservo berättar om miljardmarknad för robotteknik inom industrin

Investerarafton 9 maj

Event

Varmt välkommen till en investerarafton i Militärsällskapets anrika lokaler i Stockholm. Under avslappnande former träffas vi i unika miljöer för att höra utvalda bolag presentera sin verksamhet. Efter bolagspresentationerna finns chans för mingel.

Framtidens läkemedel drog fullt hus på Nalen

Se filmerna från Framtidens läkemedel här.

Den 3 april 2017 gick Investerarbrevet och Erik Pensers event Framtidens läkemedel av stapeln. På scen stod framtidsexperten Stefan Hyttfors, den legendariske investeraren Lage Jonason och – inte minst – den prisade hedgefondsförvaltaren Mikael Syding som gjorde en liveinspelning av sin populära poddcast 25 Minuter med Martin Austin från A1M Pharma.

Prenumerera

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Kontakt & information

Laika Consulting
Birger Jarlsgatan 41 A
111 45 Stockholm

info@laika.se
08-440 82 40

Vill du medverka kontakta Johan Robertsson 08-440 82 40.

Om investerarbrevet.se

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se.

54c0d3078bc3d5d54022b7b4_Laika%20logo%20(7484%20RGB).png