investerarbrevet.se

Hela denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

Globalt miljöfokus ger stora möjligheter

Nära kliniska studier

Effektiv täckning inom- och uthomhus

Investeringar i energi ger avkastning

Investerarbrevet #2 2018
Välj nummer
Innehåll

Svenskt teknikföretag får genombrottsaffär

- Kan vägtransporterna kortas ned genom att en del av transporterna görs på järnväg så är både de miljömässiga och de ekonomiska vinsterna betydande, säger Jan Eriksson, vd och grundare av Flexiwaggon.

Publicerad 2018-02-01

Med en första inhemsk order samt långtgående diskussioner med flera utländska aktörer står det svenska teknikföretaget Flexiwaggon inför det kommersiella genombrottet. Bolaget räknar med att vara självgående inom ett och ett halvt år, och innan dess ska en kommande nyemission finansiera verksamheten.

Med sin miljövänliga och kostnadseffektiva profil ligger den av Flexiwaggon utvecklade godsvagnen för tågtransporter helt rätt i tiden. En unik funktion gör att lastbilar, bussar och andra fordon kan köra direkt upp vagnen var som helst längs järnvägsspåret. Då inga tidsödslande och personalkrävande omlastningar krävs kan landsvägs- och tågtransporter kombineras och integreras på ett mycket effektivt sätt. 

Se Flexiwaggons styrelseordförande Per Adriansson presentera bolaget.– Vi har gjort avsevärda förbättringar sedan den första prototypen, och vi står nu redo att tillverka den första vagnen på beställning från en svensk kund, säger Jan Eriksson, som är vd och grundare av Flexiwaggon.

Förutsatt att bolaget får in tillräckligt kapital i den förestående nyemissionen ska den första flexivagnen vara klar i slutet av 2018 och godkänd för trafik hösten 2019.

En första affär ger fler
– Det är också viktigt att få fram en första vagn då den också ska användas som demonstrationsobjekt för andra, främst utländska, kunder, säger Jan Eriksson. 

– Vi har till exempel en tysk kund som är beredd att lägg en första order redan nästa år, fortsätter Eriksson, som tillägger att bolaget också ligger långt framme i länder som Spanien och Schweiz samt för diskussioner med potentiella kunder i Kina och Indien. 

Köparen av den första vagnen, logistikbolaget TXG Transportation, har också en option på ytterligare 120 vagnar, varav 25 beräknas säljas under nästa år. 

För att finansiera tillverkningen av den första flexivagnen samt kommande marknadsaktiviteter genomför Flexiwaggon med start den 15 februari en nyemission om 15 miljoner kronor. Sedan tidigare har bolaget säkrat 2,5 miljoner kronor i nytt kapital från externa investerare. Det sammanlagda kapitaltillskottet på totalt 17,5 miljoner ska täcka kapitalbehovet fram till hösten 2019. Därefter räknar Flexiwaggon med att bolaget har ett positivt kassaflöde.

Kundfinansierad tillverkning
– I fortsättningen kommer vi att tillverka vagnarna på beställning och får då betalt i förskott, förklarar Eriksson, som är maskiningenjör i grunden och som hade mångåriga erfarenheter av konstruktion och produktutveckling innan han år 2000 startade upp bolaget Flexiwaggon. 

Han såg nämligen att det fanns mycket god potential i hans utvecklade teknik som gör det möjligt för motorfordon, främst långtradare, att köra direkt upp på tågvagnen. 

– Miljöfokuset ökar i allt fler länder, och kan vägtransporterna kortas ned genom att en del av transporterna görs på järnväg så är besparingarna i form av minskade utsläpp betydande, säger Eriksson, som också vill föra fram de tidsmässiga och därmed ekonomiska vinsterna av att använda flexivagnen.

Bolagets potentiella kund i Tyskland har exempelvis gjort beräkningar som visar att genom att använda Fleiwaggons godsvagn kan verksamheten, i det här fallet transporter, öka med 400 procent redan det första året. 

– En av de stora fördelarna med vår vagn, och som skiljer oss från våra konkurrenter, är att det inte behövs några dyra investeringar i nya lastterminaler. Det gör också lösningen väldigt flexibel och oberoende av lastens slutgiltiga destination, poängterar Eriksson.   

Det tyska bolagets behov av flexivagnar uppskattas 250 stycken, vilket i så fall betyder affärer för Flexiwaggon på totalt 620 miljoner kronor. Flexivagnen kommer att säljas för cirka 2,5 miljoner kronor per styck, och bolagets marginal ligger på 600 000 – 700 000 kronor per såld vagn.

Stor marknad i Europa… 
Förutom Tyskland, där alltså en första affär kan vara nära förestående, så bedöms marknaden i Spanien som extra intressant. Den spanska regeringen tillsammans med den franska försöker hitta en lösning på de problem som den tunga lastbilstrafiken mellan de bägge länderna orsakar. Här har Flexiwaggon ett samarbete med Business Sweden, och försäljningspotentialen i Spanien uppskattas till 100 vagnar för år 2020 och 2 000 för år 2021.

En stor potential ligger också i bolagets, sedan 2017, inledda samarbete med Saab Defence, där Saab kommer att marknadsföra Flexiwaggon. Samarbete har bland annat hjälpt Flexiwaggon att få in en fot på den schweiziska marknaden. Där letar myndigheterna aktivt efter olika alternativ att transportera lastbilar med tåg. 

Nyligen uppmärksammades problemet med en allt för tät och tung lastbilstrafik också i Österrike. En lösning anses vara att tåg tar över en del av trafiken, och då enligt Flexiwaggons modell. 

 …och Asien    
På längre sikt bedöms de asiatiska marknaderna som de förmodligen mest intressanta. Flexiwaggon har redan i dag fört diskussioner med det kinesiska statliga bolaget CRRC Meishan om tillverkning och försäljning av flexivagnen.  

I Indien har bolaget träffat en överenskommelse med Texmaco där det indiska bolaget ska fungera som Flexiwaggons distributör på den indiska marknaden.

 – Den vanligaste frågan jag brukar få från potentiella investerare är om vi har sålt någon vagn. Nu är vi där. Och med en vagn ute har vi något att visa upp när vi nu ska ut och sälja, säger Jan Eriksson.  Emission – Flexiwaggon AB

Emissionsvolym: 14 994 000 SEK
Teckningskurs: 120 SEK
Teckningsperiod: 15 februari – 15 mars 2018
Bolagsvärdering (pre-money): 126 miljoner SEK

Flexiwaggon är ett onoterat bolag.Läs mer om Flexiwaggon här.  Beställ informationsmemorandum och teckningssedel

Fyll i formuläret nedan för att beställa informationsmemorandum och teckningssedel.Ladda ner informationsmemorandum här och teckningssedel här.Jag önskar även att kostnadsfritt prenumerera på Investerarbrevet.
Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här

Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.Det är precis den här typen av bolag vi söker, säger Erik Hermansson på Humle Kapitalförvaltning.

Humle Kapitalförvaltning: Därför investerar vi i Zenicor

Så investerar du i snabbväxande AR-bolag

Bästa tiden för investeringar är nu.

Institutionella investerares intresse för Augmented Reality (AR) växer kraftigt. Den utvecklingen har fondbolaget AR Scandinavia definitivt märkt av. I oktober startade fondbolaget Europas första AR-fond som endast placerar i onoterade AR-bolag. Fonden vänder sig till institutioner och andra professionella investerare.

Fonden som erbjuder obligationer med hög ränta

Investeringar i energi ger avkastning.

När bankerna erbjuder i stort sett noll i ränta samtidigt som aktiemarknaden ser aningen skakig ut så framstår en placering med en fast ränta på mellan 8 och 10 procent som ett minst sagt attraktivt alternativ. Energifonden ger nu ut tre olika obligationslån som främst vänder sig till privata investerare.

Ranplan ser kraftig tillväxt - börsnotering till våren

Effektiv täckning inom- och uthomhus.

Med kunder som Ericsson, Huawei och Verizon ska Ranplan förändra strukturerna för hur mobila nätverk planeras och byggs. Med bolagets unika programvara kan operatörer och systemleverantörer optimera kapacitet och täckning redan när mobilnätverken byggs. Detta kommer både spara pengar och förbättra kvaliteten i nätverken. Ranplan planerar nu för en notering på Nasdaq First North till våren.

Här är fondproffsets favoritaktier

Läs om hur Danske Invest hittar vinnarna.

Med en avkastning på väl över 40 procent de senaste tre åren är Danske Invests Sverige Fokus en av de vassaste all-cap fonderna. Fonden har relativt fria placeringsregler och visar att aktiv förvaltning lönar sig. Här går förvaltaren Ulric Grönvall igenom hur han gjort fonden till en vinnare och berättar även vilka aktier han tror mest på för 2018. Samt vilka han undviker.

Investerarbrevet #2 2018

Investerarbrevet #5 2019

Investerarbrevet #4 2019

Investerarbrevet #3 2019

Investerarbrevet #2 2019

Investerarbrevet #1 2019

Investerarbrevet #12 2018

Investerarbrevet #11 2018

Investerarbrevet #10 2018

Investerarbrevet #9 2018

Investerarbrevet #8 2018

Investerarbrevet #7 2018

Investerarbrevet #6 2018

Investerarbrevet #5 2018

Investerarbrevet #4 2018

Investerarbrevet #3 2018

Investerarbrevet #2 2018

Investerarbrevet #1 2018

Investerarbrevet #12 2017

Investerarbrevet #11 2017

Investerarbrevet #10 2017

Investerarbrevet #9 2017

Investerarbrevet #8 2017

Investerarbrevet #7 2017

Investerarbrevet #6 2017

Investerarbrevet #5 2017

Investerarbrevet #4 2017

Investerarbrevet #3 2017

Investerarbrevet #1 2017

Investerarbrevet #2 2017

Investerarbrevet #12 2016

Investerarbrevet #11 2016

Investerarbrevet #10 2016

Investerarbrevet #9 2016

Investerarbrevet #7 2016

Investerarbrevet #8 2016

Investerarbrevet #5 2016

Investerarbrevet #6 2016

Investerarbrevet #4 2016

Investerarbrevet #2 2016

Investerarbrevet #3 2016

Investerarbrevet #1 2016

Investerarbrevet #12 2015

Investerarbrevet #11 2015

Investerarbrevet #8 2015

Investerarbrevet #9 2015

Investerarbrevet #10 2015

Investerarbrevet #7 2015

Investerarbrevet #6 2015

Investerarbrevet #11 2014

Investerarbrevet #12 2014

Investerarbrevet #1 2015

Investerarbrevet #2 2015

Investerarbrevet #3 2015

Investerarbrevet #4 2015

Investerarbrevet #5 2015

Investerarbrevet #10 2014

Investerarbrevet #9 2014

Investerarbrevet #7 2014

Investerarbrevet #8 2014

Einride Bio

Endast i nyhetsbrevet

Investerarbrevet #2 2013

Investerarbrevet #3 2013

Investerarbrevet #4 2013

Investerarbrevet #5 2013

Investerarbrevet #6 2013

Investerarbrevet #7 2013

Investerarbrevet #8 2013

Investerarbrevet #9 2013

Investerarbrevet #10 2013

Investerarbrevet #11 2013

Investerarbrevet #12 2013

Investerarbrevet #1 2014

Investerarbrevet #2 2014

Investerarbrevet #3 2014

Investerarbrevet #4 2014

Investerarbrevet #5 2014

Investerarbrevet #6 2014

Investerarbrevet #6 2012

Investerarbrevet #1 2013

Investerarbrevet #5 2012

Investerarbrevet #4 2012

Investerarbrevet #3 2012

Investerarbrevet #2 2012

Investerarbrevet #1 2012

Krönikörer

Lokal närvaro kan vara avgörande för avkastningen, menar UBS stjärnförvaltare Projit Chatterjee.

"De är människorna som avgör"

A1M Pharma: ”Det blir det mest spännande året i vår historia”

Nära kliniska studier.

Efter årtionden av banbrytande forskning har First North-noterade A1M Pharma lämnat in en ansökan till Läkemedelsverket om att inleda kliniska studier i människa. När läkemedlet är utvecklat kan det rita om kartan för behandling av cancer.

Konvertibler – finansieringsform på väg upp?

Lockar placerare till mindre bolag.

Konvertibler, eller konvertibla skuldebrev som är den fullständiga benämningen, har länge varit – och är i viss mån fortfarande – en mindre vanlig finansieringsform på den svenska kapitalmarknaden. Men nu märks ett ökat intresse, och främst är det mindre, tidigare onoterade bolag, som ser konvertibler som ett alternativ.

Stark tillväxt för TF Bank

Nischbanken höjer utdelningen.

TF Banks låneportfölj ökade med 27 procent under 2017. Samtidigt förbättrades det justerade rörelseresultatet med 21 procent. ”När 2017 summeras blickar vi tillbaka på ett framgångsrikt år för TF Bank”, säger banken tillförordnade VD Mattias Carlsson.

Så minskar du skatten på onoterade aktier

Unik kapitalförsäkring för onoterat.

Allt fler onoterade bolag genomför kapitalanskaffningar och breddar sitt ägande. Men hittills har det inte funnits möjlighet att äga de onoterade aktierna i en schablonbeskattad miljö som t ex ISK. Det problemet har Kaptena löst med en unik kapitalförsäkring anpassad just för onoterade aktier och värdepapper.

Hyresrätternas tid är nu

Byggbolaget som tänker nytt.

När marknaden för bostadsrätter ter sig allt osäkrare finns det aktörer som satsar på den andra segmentet inom bomarknaden, nämligen hyresmarknaden. Systemhus är företaget som ser att det är i hyresrätter som den verkliga potentialen ligger. Bolaget genomför nu en nyemission och siktar på en snar marknadsnotering.

Så investerar du i digital mediasatsning - News55

Expansionen fortsätter.

Mediehuset News55, som är nischat mot en något äldre målgrupp, har utvecklats stadigt sedan starten för knappt tre år sedan. Med ett breddat utbud har intäkterna ökat, samtidigt som kostnaderna har hållits tillbaka. – Vår målgrupp blir större och större, säger grundaren Artur Ringart. Nu tar bolaget in nytt kapital i en fullt garanterad företrädesemission.

Morgondagens energi är redan här

Hämtar billig energi under vattnet.

När världens energisystem ställer om till förnybart ligger stort fokus på sol- och vindkraft. Men det finns ytterligare en energiresurs som kompletterar den förnybara energimixen med tillförlitlig grön elproduktion. Ett svenskt företag har tagit fram en ny teknik som möjliggör kommersiell exploatering av denna hittills outnyttjade resurs. Nu genomför bolaget en nyemission.

Livesänd videokonferens med Maha 28 februari

Event

Jonas Lindvall och Andres Modarelli, vd respektive ekonomichef för Maha Energy kommer på onsdagseftermiddagen att medverka på Pressträff Direkt, som direktsänds via Facebook och YouTube. Under sändningen kommer bolagets senaste kvartalrapport att presenteras. Alla tittare kan ställa frågor under sändningen.

Prenumerera

Som prenumerant får du varje månad Investerarbrevet samt inbjudningar till våra event och erbjudanden från våra samarbetspartners. Investerarbrevet produceras av Laika Consulting. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Kontakt & information

Laika Consulting
Birger Jarlsgatan 41 A
111 45 Stockholm

info@laika.se
08-440 82 40

Vill du medverka kontakta Johan Robertsson 08-440 82 40.

Om investerarbrevet.se

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.

54c0d3078bc3d5d54022b7b4_Laika%20logo%20(7484%20RGB).png