investerarbrevet.se

Hela denna sida är en annonsbilaga med nyheter för investeraren från Laika Consulting.

I höst startar den avgörande studien

Här är aktierna med potential

Maha Energy tar in nytt kapital

Hittar guldkornen bland obligationerna

Investerarbrevet #5 2017
Välj nummer
Innehåll

Kvantfonden som parerar nedgångar och rider uppgångar

"Nästan alla parametrar är positiva till börsen. Så har det i princip varit sedan mars förra året", säger Magnus Dahlgren.

Publicerad 2017-05-02

Carlsson Norén Aktiv Allokering växlar effektivt mellan aktier, räntor och företagsobligationer. Programvaran – Timingindikatorn – som styr fondens placeringar har ett bra track record.

Nu när räntorna är så extremt låga kräver bra långsiktig avkastning att man är med på börsuppgångarna. Men det räcker inte. 

– Minst lika viktigt är att parera nedgångarna. Det är precis det som vår förvaltningsstrategi levererar. 

Det berättar Magnus Dahlgren som förvaltar Carlsson Noréns fond Aktiv Allokering som är en absolutavkastande fond. Förenklat följer fonden med aktiemarknaden när den stiger, men växlar över till andra tillgångsslag när börsen vänder ned. 

Levererat snittavkastning på 5,8 procent 
Fonden startade i början av 2015. Men modellen som styr förvaltningen – Timingindikatorn – har använts sedan 2012 inom diskretionär förvaltning. Som diagrammet nedan visar har strategin levererat en genomsnittlig årsavkastning på 5,8 procent. 

Att fonden är modellbaserad innebär att det är programvaran Timingindikatorn som signalerar hur fonden ska allokera mellan svenska aktiemarknaden, korta och långa räntor samt företagsobligationer. Fonden placerar inte i enskilda aktier, utan placerar i indexfonder, ETF:er och terminer. 

Nu har fonden tyngdpunkt mot aktiemarknaden. 

– Nästan alla parametrar är positiva till börsen. Så har det i princip varit sedan mars förra året, berättar Magnus Dahlgren. 

Viktigt att vara aktiv när volatiliteten ökar
Samtidigt är värderingarna höga och volatilitetsindex på sin lägsta nivå på mycket länge. 

– Volatiliteten kommer med all säkerhet att öka. Och då blir det ännu viktigare att vara riktigt aktiv i förvaltningen, säger han. 

Magnus Dahlgren är en av upphovsmännen bakom Timingindikatorn. Tidigare har han arbetat som förvaltare och analytiker på till exempel AP-fonderna och SEB. Och det var på AP-fonden som grunden för indikatorn lades. 

Timingindikatorn mäter en mängd parametrar, se fakta nedan. Dit räknas till exempel makrostatistik, ledande indikatorer och olika riskmått. Dessutom analyseras fondflöden och hur investerare ligger positionerade. 

Bra krockkudde som attraherar professionella investerare 
Fonden prioriterar risk och kapitalbevarande, vilket bidragit till att långsiktiga institutionella investerare fått upp ögonen för fonden. 

– Fonden ska hänga med i minst 60 procent av en börsuppgång, men faller långt ifrån lika mycket som marknaden när börsen dyker, berättar Magnus Dahlgren. 

Förutom institutioner är fonden ett intressant alternativ för privatpersoner. Men eftersom fonden tar relativt låg risk är den inget för alla som föredrar hög risk. 

– Om man istället tycker att det är jobbigt när börsen dyker 20 procent, vilket den mycket väl kan göra, ja då är Aktiv allokering ett bra alternativ, säger Magnus Dahlgren. 


  • Fakta: Timingindikatorn

  • Timingindikatorn är en kvantitativ modell. Syftet är att identifiera när en portfölj ska vara över- respektive underviktad olika tillgångsklasserna aktier, korta räntor, långa räntor och företagsobligationer. Modellen baseras på såväl makroekonomiska som finansiella data och bestämmer en ny tillgångsfördelning varje vecka. Modellen ser bland annat till trender och extremvärden för marknadsvolatilitet (VIX) och ekonomisk statistik såsom amerikanskt inköpschefsindex (ISM). Totalt omfattar modellen ett hundratal parametrar.

  • www.carlssonnoren.se

Diagrammet visar avkastningen för strategin Timingindikatorn från december 2011 till april 2017. Den ljusblå linjen visar utvecklingen för OMRX T-bill + 1,8% per år, som är fondens benchmark.
Siffrorna innan februari 2015 är baserade på diskretionär förvaltning men omräknade till fondens avgiftsstruktur.
Den genomsnittliga årsavkastningen uppgår till cirka 5,8% och Sharpe-kvoten till 0,87.

Fyll i din e-post nedan för att prenumerera på Investerarbrevet:Jonas Björkman, vd för Tessin.

Crowdfunding: Han bryter bankernas oligopol inom byggfinansiering

”Vi kavlar upp ärmarna och gör analyserna själva”

Letar tillväxtcase bland småbolag .

Att förvalta en småbolagsfond ställer helt andra krav jämfört med att förvalta storbolagsfonder. Samtidigt är det bland de mindre bolagen som de största vinnarna återfinns. Möt förvaltaren vars uppgift är att vaska fram guldkornen.

Aktieutdelningar: Tillväxt viktigare än faktisk utdelning

Välj aktier med låg utdelning.

När obligationer ger nästan noll i avkastning har aktier med hög utdelning blivit attraktiva. Men på längre sikt ofta är mer lönsamt att köpa aktier med låg utdelning. Och det gäller även när målet är hög årlig direktavkastning.

Fonder: Han letar efter inspirerande ledare

Inspirerande chefer mer lönsamma.

Aktieinvesteringar är mer än bara ekonomiska nyckeltal, räkenskaper och finansmodeller. Det handlar lika mycket om ledningen. Bolag som styrs av intelligenta och inspirerande personer är särskilt lönsamma.

Fondproffset: ”Konsten är att sälja, inte att köpa”

Här är aktierna med potential.

Fondveteranen Gustaf Sjögren – som rattar den prisbelönade fonden Norron Active – har cashat hem på riktigt fina affärer. Han har även köpt lovande aktier.

Investerarbrevet #5 2017
Krönikörer
Sara Louise Axelsson
Jurist, Söderberg & Partners

Framtidsfullmakt – vad är det?

Magnus Sundström
Art Director och cocktailentusiast, Laika Consulting

Månadens cocktail: Rickey

Ivan Larsen
Chief Portfolio Manager, Danske Capital

Att hitta framtidens vinnare

Walter Nuñez
Produktanalyschef Söderberg & Partners

Vi måste lära oss av Silicon Valley – del 6

"I Norden finns många intressanta bolag där riskpremien kan sjunka och det är där vi ska leverera avkastning", sägerAndreas Dankel

Här är företagsobligationerna som levererar

Oljebolaget köper nya tillgångar – genomför nyemission

Maha Energy tar in nytt kapital .

Det svenska oljebolaget Maha Energy genomför under maj en nyemission för att finansiera ett nytt strategiskt förvärv i Brasilien. Bolaget fortsätter därmed sin uttalade strategi att förvärva tillgångar med stor framtida potential.

Så kan du enkelt investera i spanska fastigheter på börsen

Quartiers Properties genomför emission .

Fastighetsmarknaden på den spanska Solkusten har åter börjat visa på tillväxt. Det ska fastighetsutvecklingsbolaget Quartiers Properties dra nytta av och utvidgar därför verksamheten. Bolaget genomför en nyemission som rönt stort intresse redan innan dess att teckningsperioden börjat.

”Den viktigaste milstolpen i bolagets historia”

Viktigt steg mot marknadsgodkännande.

Bioteknikbolaget Sanionas mexikanska samarbetspartner Medix har fått tillstånd att påbörja en klinisk fas III-studie med fetmapreparatet tesofensine. Studien är ett viktigt steg mot ett marknadsgodkännande, och Sanionas vd Jørgen Drejer beskriver händelsen som den viktigaste milstolpen i bolagets historia.

A1M Pharma ökar tempot efter emission

Påbörjar kliniska studier nästa år .

Läkemedelsbolaget A1M Pharma går nu in i en ny intensiv fas i utvecklingen av läkemedelskandidaten ROSGard. Tidigare prekliniska studier har visat på lovande resultat och i början av nästa år påbörjas kliniska studier.

Låg risk för europeiskt börskaos

Men försiktighet rekommenderas.

Fokuseringen på den politiska osäkerheten i Europa är överdriven. De makroekonomiska faktorerna väger tyngre, och dessa är överlag positiva för de europeiska ekonomierna. Men de höga värderingarna gör att det ändå kan finnas skäl för placerare att inta en viss försiktighet.

Noterat läkemedelsbolag på väg in i avgörande fas

På väg mot global marknad .

Med en välfylld kassa kan läkemedelsbolaget Isofol accelerera utvecklingen. En avgörande klinisk studie av bolagets läkemedelskandidat är planerad till senare i år. Marknadslansering antas bara ligga några år framåt i tiden.

Finanslunch med Söderberg & Partners och Adrigo

Inbjudan till Finanslunch.

Den 1 juni går den andra Finanslunchen av stapeln. Som läsare av Investerarbrevet har du möjlighet att medverka. Ämnena för dagen är hållbarhet och hedgefondsinvesteringar.

"Hundägare är beredda att betala för sina husdjur"

Stor marknad väntar bolag inom veterinärmedicin.

Det svenska bolaget Panion Animal Health är på väg att ta fram en helt ny behandlingsmetod för hundar med epilepsi. Lyckas bolaget väntar en stor global marknad. Panion ligger långt fram i utvecklingen och är nu framme vid kliniska studier.

Vaccinet som ska bota diabetes

I höst startar den avgörande studien.

Med mycket lovande preliminära resultat närmar sig läkemedelsbolaget Diamyd Medical målet att ta fram ett vaccin mot diabetes. Kapitalet från den kommande emissionen ska finansiera nästa och avgörande steg i utvecklingen. Uppnås effekten öppnar sig en miljardmarknad – i dollar.

Robothandsken greppar First North

Bioservo i samarbete med GM och Airbus.

Teknikbolaget Bioservo har stark medvind. Avtal med såväl General Motors som Airbus innebär enorma möjligheter för bolagets robothandske – Servohandsken – inom framför allt industrin där belastningsskador kan undvikas och effektiviteten höjas.

Proteserna som hjälper krigsskadade

Medicinteknikbolaget noteras på First North.

Grönt ljus från amerikanska läkemedelsverket, stark försäljning i USA och redan drygt 400 framgångsrika operationer. Framtiden för Integrum – som utvecklar och tillverkar benförankrade proteser – ser minst sagt ljus ut. Bolaget noteras på First North i mitten av maj och genomför en nyemission.

Prenumerera

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Kontakt & information

Laika Consulting
Birger Jarlsgatan 41 A
111 45 Stockholm

info@laika.se
08-440 82 40

Vill du medverka kontakta Johan Robertsson 08-440 82 40.

Om investerarbrevet.se

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se.

54c0d3078bc3d5d54022b7b4_Laika%20logo%20(7484%20RGB).png